Lahodné ľadové víno. Zbierajú ho v mrazoch
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Viete, čo je ľadový zber? Mnohí asi viete, že ide o vinobranie v decembri. Túto kuriozitu sme si nakrútili neďaleko Hlohovca, kde z neho dorábajú povestné sladké ľadové víno.
Zimné zlato vo vinohradoch
Je krátko po 6-tej ráno a v jednom z vinohradov neďaleko Hlohovca sa naplno pracuje. Hoci teplomer ukazuje mínus 8 a v kalendári svieti decembrový dátum, zbierajú hrozno.
Ženičky vo vinohrade hovoria, že na rozdiel od ostatných, im zima rozhodne nie je. Pozor si však musia dávať na prsty. Raz-dva by totiž mohli omrznúť. Pod gumovými rukavicami majú teda ešte jedny teplé.
Na ľadovom víne si pochutnajú aj v Thajsku
Len čo sú prepravky plné, putujú do muštárne, kde z nich lisujú základ pre známe ľadové víno. "Toto sa zberá v takom stave zmrznutom a sa priamo lisuje," povedal manažér Dušan Danko. Ako vysvetlil technológ Marek Kovár, "pri lisovaní sa vytlačí iba koncentrát".
Ľadové víno z okolia Považského Inovca vyvážajú do Francúzska, či Thajska. Znalcom vína ho však servírujú aj priamo na Lomnickom štíte. A k čomu sa víno s vysokou cukornatosťou a olejovou konzistenciou, ktoré sa u nás vraj čoraz častejšie stáva súčasťou každej Štedrej večere, najviac hodí? "K sušenému ovociu, šošovicovej polievke so sušenými slivkami, sladkým oplátkam s medom," poradil Kovár.
Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.
TV JOJ