Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Lekári žilinskej nemocnice odmietli služby
Zdielať na

Lekári žilinskej nemocnice odmietli služby

Lekári Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline dnes podali hromadné vypovedania zo služieb. Ako agentúru SITA informoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, ide o prejav solidarity s kolegami z ortopédie a nesúhlasu s povolaním vojenských lekárov do ich nemocnice.

"Výpovede sú zároveň aj odpoveďou na to, že riaditeľ žilinskej nemocnice Štefan Volák bol dnes ochotný začať rokovania až po 16:00, to aj napriek tomu, že v takej vážnej situácii, v akej sa nachádza žilinská nemocnica, je každá minúta drahá. Veď ide o ochranu života a zdravia pacientov," uviedol Peter Visolajský.

Veria v dohodu

Ako však Visolajský potvrdil, na rokovaní s riaditeľom sa predstavitelia LOZ zúčastnia a veria, že sa dohodnú. V opačnom prípade však podľa odborov v žilinskej nemocnici nebude mať kto slúžiť lekársku pohotovosť. "A žiadne ad hoc výpomoci v takom veľkom rozsahu nedokáže ministerstvo obrany zabezpečiť," myslí si Peter Visolajský.
  

Služby v žilinskej nemocnici sú vraj zabezpečené

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák na brífingu oznámil, že služby v žilinskej nemocnici sú zabezpečené. "Starostlivosť o pacientov v žilinskej nemocnici je zabezpečená," povedal Viliam Čislák. Podľa neho služby zabezpečili lekári z nemocnice, aj tí, ktorí prišli z ministerstva obrany. Lekári po jednotlivých oddeleniach začali podávať výpovede zo služieb od druhej hodiny. Takáto situácia trvala približne hodinu. Stabilizovať sa ju podarilo o 15:15 po dohode vedenia s niektorými lekármi. Informácie o tom, že pacienti boli prevážaní do iných nemocníc sa nepotvrdili.

Vypomáhali vojenskí lekári

Žilinských lekárov pracujúcich na traumatologickom oddelení, ktorí dali v pondelok výpovede z ústavných pohotovostných služieb, nahradili v nočnej službe vojenskí lekári. Podľa ministra obrany Martina Glváča išlo o 29 atestovaných lekárov z voľnej zdravotníckej jednotky, ktorá vypomáhala v nemocniciach už minulý rok počas akcie hromadných výpovedí lekárov. Na takomto suplovaní sa šéf rezortu obrany a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dohodli do konca roka s tým, že v prípade potreby je rezort obrany pripravený poskytnúť pomoc aj na ďalšie obdobie.

Lekári sa uskromniť nechceli

Za prepúšťaním lekárov v žilinskej fakultnej nemocnici sú podľa jej riaditeľa Štefana Voláka nadpriemerné platy a slabá či neefektívna výkonnosť lekárov, čo by podľa Voláka už v januári viedlo k zatváraniu celých oddelení. Vedenie nemocnice chcelo v rámci prvých racionalizačných krokov, aby sa lekári pre záchranu nemocnice uskromnili. Podľa Voláka však s variantom zníženia platov lekári nesúhlasili a preto dal výpoveď jedenástim lekárom na ortopédii a siedmim na oddelení dlhodobo chorých. Osemnástim lekárom začala trojmesačná výpovedná lehota plynúť 1. decembra. Volák verí, že sa s nimi ešte dokáže dohodnúť, ak nie, nevylúčil, že ich nahradí novými lekármi za prijateľnejších platových podmienok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Lekár odchádza_nemocnica_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy