Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Adventný megaveniec. Farár v Podolínci verí, že vydrží do Vianoc
Zdielať na

Adventný megaveniec. Farár v Podolínci verí, že vydrží do Vianoc

Podolínčania majú pred kostolom velikánsky adventný veniec. Len sa boja, či tam do Vianoc z neho niečo zostane. Jeho súčasťou je totiž aj drevo a keďže sa už dosť ochladilo, mohli by si naň robiť zálusk niektorí obyvatelia z okolia...

Na tento adventný veniec muselo do Podolínca priviezť čečinu jedno veľké nákladné auto. Miestni sa ale obávajú, či tento veniec vydrží v rovnakom stave až do Vianoc. Ľudia sa na ňom poriadne narobili. Na prvý pohľad  vyzerá celkom jednoducho, ale dať  dokopy veniec s takmer 7-metrovým priemerom bola poriadna drina.

Osadníci zháňajú drevo na kúrenie...

"Trvalo to asi celý deň. Prakticky od rána do večera," hovorí obyvateľ Podolínca Jozef Hovanec. O to viac by všetkých mrzelo, keby sa vencu niečo stalo. Na severe mrzne, osadníci z neďalekej Lomničky si práve v týchto dňoch zháňaju drevo na kúrenie. Niektorí sa preto obávajú, aby aj drevené časti z tohto venca neskončili v ich peciach. "To už by bolo drzé," myslí jedna z miestnych žien.

Že sa nič také nestane, v to dúfa aj miestny farár. Ten veniec posvätil a chrániť by ho to malo aj pred zlodejmi a vandalmi. "Človek mnohkrát v dnešnej dobe nemá akési zábrany ani pred božími vecami," hovorí správca farnosti Ján Stašák.

Postavia si mestskí policajti stan?

Mestská polícia tu ešte nikdy advetný veniec nestrážila. Teraz ale zrejme bude musieť. Prednosta MsÚ Michal Marhefka: "Trochu sa aj obávame toho, jedine neviem, asi len tak, že by si mestskí policajti postavili v strede toho venca stan." Farár Ján Stašák: "Snažím sa ľuďom veriť a dávam im šancu. Ja verím, že to zostane v takom stave, v akom to je teraz."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Podolínec_adventný_veľký_veniec

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy