Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najväčší adventný veniec pripravujú v obci Štvrtok na Ostrove
Zdielať na

Najväčší adventný veniec pripravujú v obci Štvrtok na Ostrove

Zdroj: apsida.sk

Najväčší adventný veniec na Slovensku ba mal mať v priemere 14,5 metra

"Je to slovenský rekord," zdôraznil starosta obce Péter Őry s tým, že veniec pripravujú už tretíkrát, s dvojmetrovými sviečkami v centre obce vedľa sochy sv. Floriána.

"Nepriaznivé počasie sťažuje prácu, ale na prvú adventnú nedeľu musí byť hotový, očakávame totiž niekoľko sto návštevníkov a zvedavcov," vysvetlil Őry a dodal, že keď v adventnom období prechádzajú ľudia cez ich obec, nemôžu si nevšimnúť toto krásne dielo. Stavba dedinského adventného venca je novodobá tradícia miestnych obyvateľov.

"Nachádzame sa necelých 20 km od Bratislavy, sme prvá obec v okrese Dunajská Streda a preto, keď prichádzajú ľudia z hlavného mesta, obdivujú náš obrovský veniec, ktorý pripravuje skoro celá dedina," povedal starosta a pripomenul, že už týždne pred adventom vozia zelené konáre nákladným autom.

"Okrem venca pripravujeme v tomto období rôzne podujatia, ktoré sú veľmi dôležité pre duchovný život občana obce. Pred Vianocami začnú ľudia konečne rozmýšľať aj nad tým, čo je zmyslom života. Uvedomia si, že určite nie každodenný zhon a spomenú si na význam a pokoj rodiny, na medziľudské vzťahy a preto adventné obdobie je veľmi významné v živote občana," konštatoval mladý starosta.

V obci Štvrtok na Ostrove pripravujú okrem veľkolepého venca a vianočného koncertu aj netradičný vianočný trh, ktorý spočíva v tom, že obyvatelia prinesú rôzne predmety, o ktorých si myslia, že sú pre nich nadbytočné. "Získané finančné prostriedky idú na obnovu kostola," dodal Őry.

Zdielať na