Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nespokojná justícia. Úradníci pohrozili nefunkčnými súdmi
Zdielať na

Nespokojná justícia. Úradníci pohrozili nefunkčnými súdmi

V hlavnom meste sa opäť ozývali sirény a piskot. Mestom pochodovali nespokojní zamestnanci justície, ktorí takto protestovali proti ich platovému ohodnoteniu. Ich požiadavky si vypočuli aj ministri financií a spravodlivosti.A asi sa oplatilo. Prepúšťať sa tam vraj nebude a dokonca vraj dostanú koncoročné odmeny.

Ďakujeme za odmeny!

„Napriek ďalšiemu plánovanému viazaniu výdavkov nedôjde k hromadnému prepúšťaniu zamestnancov justície ani k znižovaniu platov. Naopak, ministerstvo spravodlivosti bude podnikať kroky na postupné zlepšenie postavenia zamestnancov justície,“ uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Šéfka justičných odborárov Marta Božková konštatovala, že budú naďalej spolupracovať s vedením rezortu pri prípravách nových zákonov a vyhlášok. „Sme veľmi vďační za koncoročné odmeny a sme veľmi vďační sudcom, že sa vzdali valorizácie platov,“ uviedla Božková.

Úradník? 350 €

Ministerstvo bude s rezortom financií a rezortom práce rokovať, aby sa prispelo k stabilizácii mzdového ohodnotenia zamestnancov justície aj prostredníctvom úpravy zákona o štátnej službe. S ministrom spravodlivosti sa justiční odborári dohodli, že pred nátlakovými akciami na zlepšenie postavenia pracovníkov justície uprednostnia konštruktívny dialóg.

Niekoľko stoviek zamestnancov súdnictva dnes pochodovalo od ministerstva financií k ministerstvu spravodlivosti. V rukách držali transparenty s nápismi Dosť bolo sľubov, Sme tu aj my!, Justícia nie sú len sudcovia, Nechceme blahobyt, chceme normálne žiť alebo Platy v justícii 350 - 520 eur, minimálna mzda 327 eur. Akciu zorganizovali justiční odborári.

Chceli ňou poukázať na nespokojnosť s platovým ohodnotením zamestnancov v súdnictve, rovnako požadovali garanciu zachovania pracovných miest. Okrem ministra spravodlivosti ich prijal aj minister financií Peter Kažimír. Aj ten potvrdil, že ušetrené peniaze zo zmrazenia platov sudcov sa využijú výhradne na platy justičných zamestnancov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy