Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Alena nevládze chodiť, na preukaz ZŤP vraj nemá nárok
Zdielať na

Alena nevládze chodiť, na preukaz ZŤP vraj nemá nárok

Príbeh pani Aleny je smutný. Dlhé roky bojuje so silnými reumatickými bolesťami. Na vyšetrenie sa potrebuje dostať čo najbližšie k vchodu do nemocnice, aby nemusela dlho chodiť. Každý krok ju totiž veľmi bolí. Úrady jej však žiadosť o parkovací preukaz pre ťažko zdravotne postihnutú osobu už niekoľkokrát zamietli.

Alene diagnostikovali vážnu chorobu

Všetko sa to začalo pred jedenástimi rokmi. Pani Alene zistili reumatoidnú atritídu, čo je jedna z najbolestivejších foriem reumy. Neskôr nasledovala operácia bedrového kĺbu. Teraz jej zas operovali ľavú ruku, pravá ju čaká o dva mesiace. "Všade chodím s ňou, lebo sama nemôže. Či schody, či nastupovanie, vystupovanie do auta. Kompletná starostlivosť," tvrdí Alenin priateľ. 

Pre silné bolesti musí pani Alena chodiť aj niekoľkrát na vyšetrenia k neurológovi, ortopédovi a na rehabilitácie. Oprieť sa však o barle s boľavými rukami nevládze. "Sama neprejdem, je to kus až do nemocnice cez celý dvor, tak ma priateľ išiel odprevadiť a medzi tým nám odtiahli auto," tvrdí pacientka.

Najdôležitejšie je stanovisko lekára

Na to, aby ste ale dostali parkovací preukaz pre ZŤP je najdôležitejšie záverečné stanovisko lekára, ktorý posudzuje celkový zdravotný stav pacienta.

Aj napriek tomu, že sa v lekárskom posudku píše okrem ďalších problémov aj o pohybovom obmedzení a oslabenej sile úchopu barlí, pani Alene žiadosť o parkovací preukaz už neraz zamietli. Proti tomuto rozhodnutiu sa môžete odvolať. To chce urobiť už po niekoľkýkrát aj zúfalá pani Alena.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články