Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Srdce pre deti. Toto je Mirko, spamäti rozpoznáva vlaky
Zdielať na

Srdce pre deti. Toto je Mirko, spamäti rozpoznáva vlaky

Notebook. Pre niekoho samozrejmosť, pre nevidiaceho Mirka zas iný "pohľad" do sveta. Dar, ktorý čoskoro dostane, rodičia túžili získať pre svojho syna už dlho. Osud sa s nimi a zdravím ich dieťaťa veru vôbec nemaznal. Mirko sa narodil predčasne a vážil len 700 gramov.

Mirko nevidí...

Nevidiaci Mirko je už viac ako pol roka bez kamaráta. Každou chvíľou ale očakáva zásielku, v ktorej by mu mali doručiť nového "parťáka". Nejde o živú bytosť, ale o vysoko výkonný počítač.

Notebook mu aspoň čiastočne nahrádza jeho chýbajúci zrak. Dokáže mu napríklad prečítať všetky informácie, ktoré si nájde na internete. Keďže ten starý doslúžil, Mirko je odkázaný len na počúvanie hudby. "Nuda je bez počítača," tvrdí.

Pre Mirkovu rodinu je to obrovská finančná pomoc. Počítač vybavený programom pre nevidiacich nie je lacnou záležitosťou. "Je to pre nás šťastie," tvrdí mama nevidiaceho Mirka Adriana Ferenčáková.

Mirkovou obrovskou záľubou je rozbiehanie sa vlakov na staniciach. Vďaka neuveriteľnej pamäti dokáže rozpoznať takmer každý spoj a dokonca aj typ vlaku. Všetko si to sťahuje z internetu.

Pomôcť môžete aj vy!

Srdce pre deti je výnimočnou aj mimoriadne úspešnou akciou TV JOJ a vydavateľstva Ringier, ktorá má pomáhať deťom a ich rodinám s ťažkými osudmi. Galaprogram vyvrcholí a našej obrazovke 2. decembra. Ak chcete byť pri tom, nič nie je jednoduchšie. Stačí sa prihlásiť na adrese srdcepredeti@novycas.sk prípadne zuzana.hacker@mystral.sk.

Pomôcť môžete aj darcovskou SMS-kou v hodnote 5 eur na číslo 871. Minulý rok sa takto podarilo vyzbierať neskutočných 748 520 €. Každý cent sme odovzdali tým, ktorí to potrebujú.

Srdce pre deti 2012 vyvrcholilo 2. 12. na TV JOJ. Pomôžete darcovskou SMS za 5 eur na číslo 871. ĎAKUJEME!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy