Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chýbali poslanci, odvolávanie ministra Boreca ani nezačalo!
Zdielať na

Chýbali poslanci, odvolávanie ministra Boreca ani nezačalo!

To je pracovná morálka! Národná rada dnes ani po druhýkrát nebola uznášaniaschopná, prezentovalo sa iba 69 poslancov. Schôdza o vyslovení nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi sa tak prekladá na zajtra.

Chýbalo aspoň 9 poslancov

Tak, ako pri prezentácii o 9:00, aj o 10:00 sa prezentovalo minimum poslancov za Smer-SD, v prvom prípade 12 vládnych zákonodarcov, v druhom desať. Opozícia má v národnej rade 67 poslancov. Parlament je uznášaniaschopný, ak je prítomná nadpolovičná väčšina 76 zákonodarcov.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec mal ako prvý člen druhého kabinetu Roberta Fica čeliť odvolávaniu v parlamente. Návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi podali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS po tom, ako vládny Smer-SD v stredu minulý týždeň zablokoval rokovanie mimoriadnej schôdze k stavu v justícii.

Fico: Opozícia nepracuje

Schôdza o vyslovení nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi sa začne vtedy, ak na ňu prídu všetci poslanci opozície. V takom prípade dodá aj Smer-SD potrebný počet hlasov poslancov, aby bola NR SR uznášaniaschopná. Ako povedal premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, je móda opozície predkladať rôzne návrhy a potom nechodiť do parlamentu.

„Napríklad pri Zákonníku práce poslanci opozície prítomní neboli. Poslanci za SaS predložili zákon o partnerstvách homosexuálov a potom neprišli hlasovať,“ povedal s tým, že teraz navrhli odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorého Smer-SD predsa odvolávať nechce, pretože je to minister tejto strany.

Rozklad pravice

„Ak bude 67 poslancov opozície a budú chcieť rokovať o návrhu, zostávajúcich desať hlasov dostanú od poslaneckého klubu Smeru-SD a môže sa rokovať. Ak tu nebudú, prečo by sme my mali súhlasiť s rokovaním o odvolaní ministra? My svojmu ministrovi dôverujeme. Je to totálny rozklad opozície,“ vyhlásil Fico.

Samotný návrh na odvolanie Boreca je podľa premiéra nezmyselný, pretože po šiestich mesiacoch sa nedá nájsť nič na jeho pôsobení, prečo by ho bolo treba odvolávať.

„My sme vyberali kandidáta na ministra spravodlivosti veľmi starostlivo, je z nadstraníckeho prostredia. Výrazne prispel k upokojeniu v justícii. Návrh je bez akejkoľvek logiky,“ dodal Fico. Podľa neho schôdza o odvolávaní ministra musí byť v nejakom okamihu, ale bude vtedy, ak poslanci opozície prídu do parlamentu.

V parlamente sú naše štáby, sledujte živé vstupy v Novinách o 12:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy