Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rýchlokurz pre psíčkarov. Anatómia, legislatíva aj výcvik za 4 hodiny
Zdielať na

Rýchlokurz pre psíčkarov. Anatómia, legislatíva aj výcvik za 4 hodiny

Zákon o držaní psov, ktorý sprísňuje podmienky chovu zatiaľ 14 plemien víri vodu aj naďalej. V minulotýždňovej štvrtkovej diskusnej relácii na Pluske nám zástupca ministerstva prezradil, ako si dosiahnutie odbornej spôsobilosti pre chovateľov predstavuje. Má to byť akýsi kynologický rýchlokurz.

Zákon nič neutiahne do konca

"Za hodinku získate právne predpisy, za ďalšiu hodinku biológiu toho psa, potom niečo z kynológie a za ďalšiu hodinku mu ukážeme pár cvikov, ako ho má cvičiť," opisuje Pavol Ňuňuk z legislatívneho odboru ministerstva pôdohospodárstva. Koniec.

Akonáhle majiteľ plemena zo zoznamu ukončí sériu prednášok o anatómii psov a právnych predpisoch, je oficiálne spôsobilý. Či psa trénuje a či bude v budúcnosti skutočne ovládateľný, ministerstvo nijak kontrolovať nebude. "Zákon vám nikdy nič nedotiahne do úplného konca," dodáva Ňuňuk.

Školu musí absolvovať celá rodina

"Čo to rieši? Keď sa pozriem na majiteľa psa, ktorý zabil môjho psa, on vyzerá celkom normálne. Pôjde na to "preskúšanie", príde domov a čo," pýta sa chovateľka Renáta Juríčková. Ešte je potrebné dodať, že víkendovú školu budú musieť zrejme navštevovať celé rodiny, aj ich najbližší známi. Pokiaľ pracujete do neskorého večera, susedka bez pečiatky vám žiadneho z týchto psov na prechádzku zobrať nemôže. A nepomôžu ani deti. Viesť ich po novom môžu len osoby staršie ako 18 rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy