Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zmobilizovaní Slováci. Lietadielka a lampióny pre Martinka a Samka
Zdielať na

Zmobilizovaní Slováci. Lietadielka a lampióny pre Martinka a Samka

Zhromaždenie ako spontánne vyslovenie podpory zúfalej matke. To sú pokojné stretnutia, ktoré na dnes zorganizovali vo viacerých slovenských mestách. Vyprovokoval ich príbeh matky Ivany, babky Eleonóry a ich Martinka a Samka, ktorých "zabavila" britská sociálna služba SS.

Britský SS berie deti

Už vyše 870 dní čaká Ivana a jej mama Eleonóra na svoje deti a vnukov. V piatok mal súd rozhodnúť, no došlo k odročeniu - veľkým dňom D má byť utorok 13. november.

Nad britským sociálnym systémom stále ostáva visieť množstvo otáznikov. Podľa britského poslanca Johna Hemminga je tisíc detí ročne neprávom adoptovaných.

"Niekedy im stačí aj malichernosť preto, aby zobrali deti. Takýchto podozrivých prípadov mám v kancelárii asi tisíc ročne." Nejde však len o deti z britských rodín, ale aj zo zahraničia, Česko a Slovensko nevynímajúc. VIAC TU.

V pondelok o 16:30 sa uskutočnil protest pred britskou ambasádou v Bratislave. Podobná akcia sa tu už konala. Aj vtedy prišli ľudia podporiť rodinu malého Martinka a Samka.

Do Humenného príde aj Čonková

Ďalšie zhromaždenia sa uskutočnia v Žiline, Topoľčanoch, Michalovciach, Rožňave, v Košiciach, v Nitre. Z týchto miest to bolo od 16:30, v Humennom pri Fontáne lásky od 14:30.

Do posledného mesta z menovaných sa chystá aj Veronika Čonková - žena, ktorá tiež takmer prišla o svoje ratolesti. VIAC TU.

Nádej zomiera posledná

Posledné dni bola pani Ivana pod obrovským psychickým tlakom. Nekonečné čakanie na verdikt súdu by zvládol s úsmevom asi málokto. No Ivana ho zatiaľ nestráca. "Vieme si to premietnuť do takej komédie," hovorí.

V nedeľu presne o 13-tej prišla aj s babkou Eleonórou na československú omšu. "Desať hodín žijete v nádeji a v minúte je tomu koniec," hovorí stará mama.

Ivana zase netají, že práve kostol jej pomáha nájsť potrebný pokoj. Pomáha spájať veriacich a československú komunitu už desiatky rokov. Mnohí jej preto veľmi fandia. Nádej ale zomiera posledná. "Verím, že vyhráme," nevzdáva sa Ivana.

V Londýne je Martin Krpač a Dárius Haraksin. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

TV JOJ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy