Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Opozícia chce mimoriadnu schôdzu parlamentu. Pre stav v justícii
Zdielať na

Opozícia chce mimoriadnu schôdzu parlamentu. Pre stav v justícii

Parlament by na mimoriadnej schôdzi mal diskutovať o stave v justícii. Navrhujú to opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, ktoré dnes doručili do parlamentu žiadosť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Národnej rady SR.

Nedôvera v justíciu vraj rastie

"Vedie nás k tomu to, že justičný systém na Slovensku dlhodobo požíva nízku mieru dôvery verejnosti a v poslednom mesiaci bola slovenská verejnosť opakovane konfrontovaná s informáciami, ktoré túto nedôveru ešte viac prehlbujú," konštatovala poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Ako príklad uviedla výsledok sporu medzi exprezidentom Michalom Kováčom a bývalým šéfom SIS Ivanom Lexom, v ktorom súd rozhodol, že Kováč by sa Lexovi mal ospravedlniť.

Tento prípad a jemu podobné podľa Žitňanskej utvrdzujú pocit, že justičná spravodlivosť funguje len pre pár vyvolených a v konečných dôsledkoch sa znižuje dôvera občanov v justičný systém a právny štát. Vláda podľa opozičných politikov ani viac ako pol roka po voľbách nekoná a nepredkladá zákony, ktoré by zlepšili situáciu v justícii.

Hrušovský volá po zrušení Mečiarových amnestií

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský sa pri tejto príležitosti obracia na všetkých poslancov, aby sa ešte raz vrátili a "vytvorili možnosť prijať ústavný zákon, ktorým by sme zrušili amnestie". Podľa Hrušovského nejde o revanš, ale odkrytie tváre minulosti slovenskej politiky, aby sa budúce generácie nemuseli "za nás hanbiť".

Namiesto spravodlivosti svojvôľa

Podľa Gábora Gála z Mosta-Híd na Slovensku nefunguje spravodlivosť, ale funguje klientelizmus, korupcia a justičná svojvôľa. Spravodlivosť by mala byť slepá, niektorí vyvolení si ju na Slovensku podľa Gála prispôsobili tak, že na nich "len žmurká".

Parlament by podľa opozičných politikov mal prijať uznesenie, ktoré bude hovoriť o znepokojení z prehlbujúceho sa stavu znižovania dôveryhodnosti justície. Zároveň by mala národná rada požiadať vládu o predloženie správy o opatreniach, ktoré by mali zvýšiť dôveryhodnosť justície.

Minister odmieta politizáciu súdnictva

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si želá, aby sa diskusie o smerovaní justície konali na odbornej úrovni a neboli zaťažované populistickými vyhláseniami. Borec vníma reálne problémy justície, ktoré sú podľa stanoviska ministerstva aj dôsledkom necitlivých justičných experimentov a politizácie súdnictva z minulých volebných období. "Pripravujeme preto celý rad odborných riešení legislatívnej i nelegislatívnej povahy, ktoré vytvoria predpoklady pre zvyšovanie vymožiteľnosti práva a posilňovanie dôveryhodnosti justície," uvádza rezort.

Podľa ministerstva ide napríklad o rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku, racionalizáciu trestnej politiky či odstraňovanie deficitu v oblasti elektronizácie justície. "Pokiaľ ide o sudcovské zákony a zmeny prijaté v minulom volebnom období, tie v súčasnosti preskúmava Ústavný súd SR a nebolo by vhodné navrhovať zmeny skôr, ako budú známe jednotlivé rozhodnutia," pripomína rezort.

K zmenám má byť spoločné rokovanie

Riešenie ďalších problémov týkajúcich sa súdnictva, vrátane otázky zmrazenia valorizácie platov sudcov a sudcovskej imunity, budú podľa ministerstva v krátkom čase predmetom rokovania za účasti predstaviteľov justície a ústavného súdu pod gesciou predsedu parlamentu Pavla Pašku, na ktoré budú pozvané aj opozičné politické strany.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články