Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rekonštruujú Krásnu Hôrku. Začínajú s opravou strechy
Zdielať na

Rekonštruujú Krásnu Hôrku. Začínajú s opravou strechy

Na hrade Krásna Hôrka začali so stavbou dočasnej strechy. Tá by mala prekryť hrad cez zimu, aby sa mohlo na oprave zničených hradieb a múrov pracovať aj pri nízkych teplotách. Žeriav však museli dopraviť letecky.

Žeriav stavajú uprostred hradieb

Rameno žeriavu by malo pokryť 80 percent hradu, čo prácu na stavbe uľahčí. Stroj však museli pracovníci rozdeliť na takmer 30 častí. "Postupne budeme jednotlivé veže skladať na seba, až po kabínu," opisuje technológ vrtuľníka Michal Orgolín. 

"Maximálne 2,5 tonové kusy sme museli pripraviť," dodáva Ján Jerguš z montážnej firmy. Jednotlivé kusy žeriavu priamo z vrtuľníka skladali pracovníci uprostred hradieb, aj preto bola preprava veľmi náročná. "Je stiesnený priestor na hrade, musí to byť veľmi presné tam hore," tvrdí Orgolín.

Pracujú až do západu slnka

Preprava vyše 60-tonového stroja musela byť zabezpečená letecky, keďže cesta k hradu je úzka. "Autožeriav sa k hradu nedostane," hovorí Jerguš. Na viac ako 30-metrové laná tak chlapi na zemi upevňovali tonové kusy železa k vrtuľníku, na hrade sa už iba montovalo. Práce na hrade pokračovali až do západu slnka, žeriav by mal byť kompletne postavený počas stredy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy