Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Januárové zvýšenie daní? Už len jeden krok a bude to!
Zdielať na

Januárové zvýšenie daní? Už len jeden krok a bude to!

Vládou pripravené zmeny v daňovej oblasti sú o krok bližšie k zavedeniu do praxe. Poslanci NR SR totiž dnes posunuli do druhého čítania novelu zákona o dani z príjmov, ktorá by po definitívnom schválení mala účinnosť nadobudnúť od začiatku budúceho roka.

81 za, 60 proti

Návrh novely v hlasovaní podporilo 81 zo 142 prítomných poslancov, pričom 60 poslancov bolo proti a jeden sa zdržal. Ministerstvo financií v novele pripravilo napríklad obmedzenie možnosti uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne.

Rovnako rezort pripravil zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvýšenie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 percent.

V prípade fyzických osôb sa má uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane. Vyššia sadzba dane z príjmov sa pri fyzických osobách bude podľa rezortu financií týkať len daňovníkov s nadštandardnými príjmami.

Osobitná sadzba pre prezidenta

Rezort financií navrhuje aj sprísniť podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, resp. manžela. Uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti bude možné na manželku (manžela), ktorá žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti a stará sa o maloleté dieťa tiež žijúce s daňovníkom v domácnosti do zániku nároku na rodičovský príspevok na dieťa, alebo ktorá poberala v zdaňovacom období príspevok na opatrovanie, alebo ktorá bola evidovaná na úrade práce.

Zmeny by sa však mali dotknúť aj vybraných ústavných činiteľov. Ministerstvo financií navrhlo zaviesť dodatočnú osobitnú sadzbu dane vo výške 5 percent, a to pre poslancov, prezidenta, členov vlády či predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Vraj poškodí slovenskú ekonomiku

Pripravená novela zákona o dani z príjmov vychádza podľa ministerstva financií z programového vyhlásenia vlády, ktorého cieľom je aj konsolidácia verejných financií so zámerom zníženia deficitu verejných financií pod 3 percentá hrubého domáceho produktu v roku 2013. "Vláda sa pri plnení tohto cieľa zaviazala zamerať na opatrenia, ktoré v snahe o zníženie deficitu nezablokujú ekonomickú aktivitu a hospodársky rast a nebudú predstavovať neúmerne veľký dopad na najzraniteľnejšie vrstvy spoločnosti," konštatuje rezort financií.

V rámci trojdňovej rozpravy k novele vystúpili viacerí opoziční poslanci, ktorí vládnemu návrhu vyčítali najmä to, že poškodí slovenskú ekonomiku. Zrušenie rovnej dane označuje opozícia za demotivačný krok s možným negatívnym dopadom na konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Rovnako bude podľa opozície zvýšenie daní negatívne vplývať na ekonomický rast Slovenska, či prílev investícii.

Investorom šijeme podmienky na mieru

Vláda Roberta Fica tak v konečnom dôsledku podľa opozície nemusí do rozpočtu zo zvýšenia daní získať to, čo si naplánovala. Celkový pozitívny vplyv novely na rozpočet verejnej správy by mal podľa očakávaní rezortu financií dosiahnuť v budúcom roku takmer 380 mil. eur.

Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Daniel Duchoň (Smer-SD) však odmieta tvrdenia opozície o tom, že zvýšenie sadzby dane pre právnické osoby z 19 na 23 percent odradí investorov od príchodu na Slovensko. "S každým potenciálnym veľkým investorom sa rokuje individuálne, a tak povediac sa mu podmienky šijú na mieru, hovoríme o investičných stimuloch,“ povedal poslanec Smeru počas rozpravy k novele zákona o dani z príjmov. Každý veľký investor podľa neho zvažuje viaceré kritériá pri rozhodovaní o tom, v akej krajine investuje.

Nič neskončí v koši

Minister financií Peter Kažimír poďakoval poslancom na záver rozpravy za korektnú diskusiu a prisľúbil, že rezort sa bude zaoberať návrhmi, ktoré v pléne odzneli. "Nič z toho, čo tu bolo povedané, neskončí len v koši,“ vyhlásil Kažimír. Zároveň zopakoval, že vláda Roberta Fica odmietla ísť v rámci konsolidácie cestou zvyšovania dane z pridanej hodnoty (DPH), čo by bol podľa neho plošný trest a aj preto musí dvíhať niektoré iné dane.

Už prvá Ficova vláda dala podľa Kažimíra rovnej dani šancu, no tá v týchto dňoch končí. Minister financií vo svojom záverečnom slove taktiež uviedol, že ak to dovolia okolnosti bude prvý, kto navrhne opätovné zníženie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 21 percent.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy