Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SPP chce drahší plyn, Fico stopol predaj plynární!
Zdielať na

SPP chce drahší plyn, Fico stopol predaj plynární!

Plynári chcú pre domácnosti zvýšiť od začiatku budúceho roka ceny zemného plynu o vyše 18 % alebo o viac ako 25 %. Informoval o tom premiér Robert Fico. Ten zároveň dal jasné ultimátum - zabudnite na vyššie ceny, inak neodsúhlasím predaj časti SPP. A po stredajšom rokovaní vlády sa tak aj stalo!

FICO: Sú arogantní!

“Nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby menšinoví akcionári navrhovali takéto neúmerne zvyšovanie cien plynu pre domácnosti. Nemôžeme rešpektovať takéto arogantné správanie nemeckého a francúzskeho akcionára,“ zdôraznil Fico. Plynári podľa predsedu vlády znova argumentujú potrebu zvýšenia cien plynu pre domácnosti dlhodobou stratou v regulovanom segmente.

Premiér odkázal akcionárom plynárom, že ak predstavenstvo nestiahne svoje cenové návrhy, vláda sa na svojom stredajšom rokovaní nebude zaoberať predajom spoločnosti Slovak Gas Holding B.V., prostredníctvom ktorej vlastnia zahraniční investori GDF Suez a E.ON Ruhrgas 49-percentný podiel SPP. A tak sa aj stalo.

Biznis s SPP

Zahraniční akcionári rokujú o predaji svojho podielu SPP s českou spoločnosťou Energetický a průmyslový Holding (EPH). Vláda má však na akcie predkupné právo, preto do obchodnej transakcie môže zasahovať.

V tomto roku sa menili ceny plynu pre domácnosti dvakrát. Na začiatku tohto roka regulačný úrad zvýšil maximálne priemerné ceny plynu o 5,53 %. Následne koncom februára tohto roka rozhodol regulačný úrad z vlastného podnetu o znížení maximálnych cien plynu pre domácnosti, a to o 5,24 %.

Regulátor sa rozhodol znížiť ceny plynu pre podpísanie dodatku k dlhodobej zmluve medzi SPP a Gazpromom, na základe ktorého sa upravila nákupná cena plynu. Plynári chceli zvýšiť ceny plynu aj v lete, a to v priemere zhruba o 17 %. Regulačný úrad im však nový cenový návrh neschválil.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy