Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Koniec kauzy Sólyom. Slovensko súdny spor vyhralo
Zdielať na

Koniec kauzy Sólyom. Slovensko súdny spor vyhralo

Slovensko malo pred tromi rokmi právo odoprieť maďarskému prezidentovi Lászlovi Sólyomovi vstup na svoje územie. Rozhodol o tom v utorok Súdny dvor EÚ. Súčasne v plnom rozsahu zamietol žalobu Maďarska, ktoré krok slovenskej strany kritizovali a obrátilo sa kvôli nemu aj na európsku justíciu.

Diplomatická roztržka

Incident, ktorý viedol k ostrej diplomatickej roztržke, súvisel s plánom maďarského prezidenta navštíviť Komárno pri príležitosti odhalenia sochy sv. Štefana, prvého maďarského kráľa. Slovenskí politici vtedy Sólyoma vyzývali, aby svoju návštevu neabsolvoval. Prezident mal totiž v pláne prísť 21. augusta, v deň výročia obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Medzi armádami boli v roku 1968 aj maďarské jednotky.

Maďarská strana sa však domnievala, že jej prezidentovi vstup podľa európskej legislatívy, ktorá občanom zaručuje voľný pohyb po EÚ, odopretý byť nemôže. Avšak v tomto prípade existujú určité pravidlá medzinárodného práva, ktoré sú pre európske orgány záväzné. Hlava štátu vďaka nim má v medzinárodným vzťahoch zvláštny status, s ktorým sú spojené nielen výsady, ale aj určité obmedzenia. "Okolnosti, že občan únie vykonáva funkciu hlavy štátu, môže odôvodniť obmedzenie výkonu práva pohybu na základe medzinárodného práva," uviedol tribunál v prehlásení.

Lajčák: Nepochybovali sme o správnosti našich krokov

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ slovenská diplomacia uvítala. Zdôraznila, že súd potvrdil jej postoj, podľa ktorého právo neporušila. "My sme nikdy nepochybovali o správnosti našich krokov," zdôraznil pred minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "K celej tejto situácii nemuselo dôjsť, keby vtedy maďarská strana tvrdohlavo neodmietala naše argumenty... Stačilo, aby nás vypočuli," dodal Lajčák. "Vieme, aké sú naše práva. Vieme, aké je naše postavenie, vieme si svoje záujmy obhájiť a budeme to robiť vždy, keď budeme mať pocit, že ich niekto ignoruje," zdôraznil slovenský minister.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články