Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Diery v sociálnom systéme. Takto sa staráme o naše deti
Zdielať na

Diery v sociálnom systéme. Takto sa staráme o naše deti

Kým kritizujeme britský sociálny systém, ktorý umožňuje proti vôli rodiča určiť dieťa na adopciu, na Slovensku zomreli už 3 deti pre zanedbanie starostlivosti. Už na sobotňajšej demonštrácii proti adopciám, pani Eleonóra Študencová, babka Martinka (4) a Samka (2) upozornila, že ak sa nevieme postarať o deti na Slovensku, nikdy nám ich sem nevrátia.

Diskusiu spustila smrť Lucky († 5)

Verejná diskusia o tejto téme sa spustila po tom, ako našli v byte v bratislavskom Ružinove 3 roky mŕtve dieťa. Hovorí sa o totálnom zlyhaní sociálnej kurately. Trestné oznámenia už rieši prokuratúra. Tieto skutočnosti nám určite z pohľadu britského systému do kariet nehrajú.

Pomaly sa tak Slovensko dostáva k riešeniu problému. Vo štvrtok popoludní má zasadať Výbor pre deti a mládež Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Témou číslo jeden má byť práve ochrana detí pred násilím. Tejto rade predsedá minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podpredsedami sú ministri práce, spravodlivosti, školstva aj kultúry. Zatiaľ nevedno, kto sa na tomto mimoriadnom zasadnutí zúčastní, ani to, aké riešenia v tejto pálčivej téme prinesú.

Zlyhanie v prípade Lucky († 5)

Zlyhanie štátu a sociálnych pracovníkov v prípade zabitej Lucky Luknárovej dosvedčujú poznámky zo spisu kurately, ktorá mala malé dievčatko vo svojej ochrane. Jednoznačne hovoria, že dievčatko doma týrali naozaj krutým spôsobom. Úrady však neurobili nič.

Sú v ňom skutočnosti, z ktorých zamrazí každého zodpovedného človeka. Štvrtého septembra 2009, len 4 dni po narodení ďalšieho dieťaťa Luckinej mame, ružinovská nemocnica požiadala úrad práce o prešetrenie sociálnych pomerov v rodine Hrotákových.

A čo urobila bratislavské sociálna kuratela? Nemocnici prisľúbila, že kontrolu v problematickej rodine vykoná. Dokonca úradníčky uviedli, že zistili, že matka mala pre Luckinu sestričku pripravený kočiarik, oblečenie a hygienické potreby. Lenže, úradníčky v byte zrejme reálne neboli a správu pre nemocnicu pravdepodobne urobili len od stola. Viac o zisteniach reportéra Rasťa Striška si môžete prečítať TU. 

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy