Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Čonkovci sú na Slovensku. Deti z lietadla odviedla sociálka
Zdielať na

Čonkovci sú na Slovensku. Deti z lietadla odviedla sociálka

Veľký úspech! Prvých päť detí, ktoré zobrala britská sociálka slovenským rodičom, je na Slovensku! Lietadlo s Čonkovcami pristálo na bratislavskom letisku o pol desiatej. Rodičia aj deti sedeli v jednom lietadle, no nesmeli spolu komunikovať. Deti boli pod neustálym drobnohľadom britských sociálnych pracovníčok.

Najprv vyšiel z letiskovej haly otec, potom matka piatich detí, ktoré boli po celý čas v rukách britských sociálnych pracovníčok. Napriek tomu, že sa nemohli počas letu kontaktovať, na rodičoch vidieť úľavu. "Veľmi dorbý pocit. Som rada, že som už doma. Nikde by som už necestovala, radšej na Slovensku ostanem," povedala bezprostredne po prílete Veronika Čonková.

Deti išli iným vchodom

V lietadle sedel aj reportér Martin Krpač. S Čonkovcami pred odletom z Londýna nakrúcal rozhovor. Vtom sa tam zjavili deti. Bolo jasné, že všetci letia spolu. Podľa Martina to bola skôr náhoda.

V Bratislave však rodičom deti zmizli z dohľadu. Rodičia do poslednej chvíle dúfali, že im deti niekto odovzdá hneď na letisku. To, že ich sociálka zobrala preč, sa dozvedeli od nás. "Na základe predbežného súdneho rozhodnutia sú tieto deti dočasne umiestnené v krízovom centre vo Vranove nad Topľou," povedal hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman.

Celý let bol vraj bizarný

Na letisku v Londýne chceli Martina Krpača dokonca vyškrtnút zo zoznamu pasažierov. Britská sociálka ho totiž veľmi dobre pozná a báli sa, aby v lietadle nič nenakrúcal.

Celý let z Londýna do Bratislavy bol podľa slov Krpača bizarný. "Bola to veľmi bizarná situácia, pretože v prednej časti sedeli deti, v zadnej časti rodičia. Rodičia sa v priebehu letu pokúsili niekoľkokrát nejakým spôsobom s deťmi komunikovať. Aj keď mávali na seba počas letu, keď sa k nim priblížili do uličky a skúšali si s nimi prehovoriť, tak britské sociálne pracovníčky im okamžite naznačili, že to nie, nech si odstúpia," opisuje priebeh letu Martin Krpač.

Chronológia prípadu

Veronika Čonková a Miroslav Goroľ odišli do Británie spolu so štyrmi deťmi za prácou. Piate sa im narodilo už v Británii. Prácu sa im nepodarilo zohnať, a tak zasiahli britské sociálne úrady, ktoré im deti zobrali. Na ich prípad upozornila televízia JOJ, vďaka čomu sa začalo angažovať aj Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Súd o tom, že sa deti Čonkovcov môžu vrátiť na Slovensko, rozhodol 21. septembra.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články