Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Premiér vo Francúzsku. Automobilka v Trnave nebude prepúšťať
Zdielať na

Premiér vo Francúzsku. Automobilka v Trnave nebude prepúšťať

Budúcnosť francúzskej automobilky v Trnave vraj nie je ohrozená. Naopak - Francúzi chcú na Slovensku investovať aj do výstavby nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Stretnutie Roberta Fica s francúzskym prezidentom, zdá sa, skončilo naozaj dobre.

Robert Fico si po včerajšom stretnutí s prezidentom Hollandom v Elyzejskom paláci v Paríži vydýchol. Aj napriek tomu, že automobilka PSA Peugeot Citroen sa zmieta v problémoch, a tisíce francúzskych zamestnancov príde o prácu, sa zdá, že slovenskému závodu prepúšťanie nehrozí.

Zachránila nás nižšia daň z príjmu

Robert Fico: "Nedá sa porovnať výhodnosť Trnavy s inými fabrikami v Európe. Najmä pokiaľ ide o kvalitu, schopnosť ľudí sa prispôsobovať, ale aj samotné prostredie, ktoré na Slovensku je." Slovensko pred prepúšťaním zachránila nižšia daň z príjmu. Kým u nás sa v budúcom roku zvýši na 25 percent, vo Francúzsku je to viac ako 30 percent.

Hlavná téma Jaslovské Bohunice

Hlavnou témou rokovaní nášho premiéra s francúzskym prezidentom boli i Jaslovské Bohunice. Francúzsko je pripravené v tomto smere pomôcť. Francois Hollande nášmu premiérovi prisľúbil, že Francúzsko bude súhlasiť s financovaním odstávky dvoch blokov atómovej elektrárne. Francúzsky prezident Francois Hollande: "Rokujeme o spoločnom projekte civilného využitia jadra. Máme spoločné politické tričko a v tomto duchu budeme spolupracovať."

Celkové náklady na odstávku sú vyššie ako 400 miliónov eur. Slovensko chce v Bruseli vylobovať aspoň polovicu z tejto sumy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Fico_Holland_stretnutie_Francúzsko

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy