Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tento Slovák chce darovať chorej Američanke obličku
Zdielať na

Tento Slovák chce darovať chorej Američanke obličku

Na svete ešte žijú dobrí ľudia. Taký je aj príbeh mladého muža z Komárna, ktorý chce neznámej žene darovať obličku. Dôvod? Lebo vraj jemu dal Boh dve zdravé obličky, jej ich obidve zobral a tak je táto obeta akousi jeho kresťanskou povinnosťou.

Slováka zaujal príbeh lásky

A to všetko preto, lebo ho zaujal príbeh veľkej lásky. Takto totiž vnímajú tisíce ľudí konanie starčeka, ktorý každý jeden deň prejde minimálne 8 kilometrov peši s veľkým transparentom na tele. Má tam napísané - potrebujem obličku pre svoju ženu. Zdá sa, že to zabralo.

Mladý muž z Komárna je odhodlaný ihneď podstúpiť testy a orgán žene darovať. "Pomôžte druhým, ak viete. Neznamená to len to, že dáte chlieb, alebo vodu. Podajte im život," tvrdí Silvester.

Darovať orgán žene, ktorá žije v 30 tisíc kilometrov vzdialenom štáte, však na neho ihneď vrhá tieň podozrenia. Takzvaná orgánová turistika nie je cudzím pojmom ani u nás. Každý rok ju absolvujú stovky ľudí z celého sveta.

Orgán neraz predávajú pod cenu a navyše im nikto nezaručí, že operácia prebehne v sterilnom prostredí. Silvester riskuje ešte viac. Ak by obličku skutočne v Amerike predal, na Slovensku sa mu potom lekári môžu otočiť chrbtom.

Môžu sa mu otočiť chrbtom

"Ako sa k tomu postavia napríklad zdravotné poisťovne, ktoré budú musieť zabezpečovať zdravotnú starostlivosť do konca života darcu," pýta sa nefrologička Zuzana Žilinská.

Nie je tajomstvom, že mnohí dobrovoľní darcovia aj na Slovensku, za tým vidia najmä veľmi dobrú investíciu. Stačí sa pozrieť niekoľko mesiacov dozadu. Priamo cez internetový inzerát sa zúfalá matka štyroch detí pokúšala predať svoju obličku za smiešnych 20-tisíc slovenských korún, teda menej ako 700 eur. Dlhé roky sa o niečo podobné pokúša aj Gustáv Homola. V zahraničí nájdeme oveľa bizarnejšie prípady - len 17-ročný mladík nedávno vymenil svoju obličku za najnovší mobilný telefón.

"Veľmi dôležité je posúdiť tú motiváciu," hovorí nefrologička. Takíto darcovia preto najprv musia prejsť sériou psychologických a psychiatrických vyšetrení, ktoré následne posúdi špeciálna komisia Ministerstva zdravotníctva. Silvester ale tvrdí, že mu o žiadne peniaze nejde. Stačí obyčajné ďakujem.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy