Jasno
20°
Bratislava
Laura
5.6.2025
Svetový gastrosprievodca už aj na Slovensku pomôže nájsť najlepšie reštaurácie
Zdielať na

Svetový gastrosprievodca už aj na Slovensku pomôže nájsť najlepšie reštaurácie

BRATISLAVA / Slovensko sa stáva súčasťou uznávaného medzinárodného gastro sprievodcu. Vybrané podniky sa môžu pýšiť jednou či viacerými čiapkami – symbolom prestížneho ocenenia, ktoré inšpektori francúzskeho sprievodcu udeľujú tým najlepšie hodnoteným. Vydanie slovenskej verzie sa rozhodne nevenuje len reštauráciám z Bratislavského kraja, ale zo všetkých kútov Slovenska.

Svetovo známym symbolom kulinárskeho umenia je čiapka šéfkuchára. Svetový bedeker Gault&Millau používa kombináciu klasického bodového hodnotenia so symbolickým označením „kuchárskych čiapok“ (po francúzsky toques).

Takto to vyzeralo na slávnostnom udeľovaní ocenení v Bratislave:

​Tento systém odráža ako kvalitu jedla, tak aj celkový zážitok, ktorý reštaurácie ponúkajú, čím môžu získať na základe bodov jednu až päť čiapok, pričom päť odráža výnimočnú dokonalosť v každom detaile. „Avšak už hranica 10 bodov, na základe ktorých sa reštaurácia dostane do bedekra, znamená autentickú kvalitu a ponuku jednoduchých, ale chutných jedál, na ktoré Gault&Millau odporúča zájsť,“ dodáva šéfinšpektor slovenského sprievodcu Michal Ondriš.

Systém hodnotenia je rozsiahly, transparentný a v najvyššej miere objektívny. Inšpektori sú anonymní odborníci, ktorých návšteva nie je reštaurácii oznámená, nemôžu si ju objednať, ani hodnotenie ovplyvniť a vždy za svoju útratu platia.“ vysvetľuje Michal Ondriš, ktorý je spolu so školiacim šéfinšpektorom jedným z veľmi mála osôb, ktoré široký tím inšpektorov poznajú.

Slovenská gastronómia v posledných 10 rokoch urobila veľký krok vpred a to si všimli aj v Gault&Millau. Objektívne hodnotenie dokáže reštaurácie motivovať k lepším výkonom, zviditeľniť ich v zahraničí a v konečnom dôsledku priniesť čitateľom ešte vyššiu úroveň služieb,“ upresňuje Michal Ondriš a dodáva: „A túto možnosť chceme dať všetkým. Neobmedzujeme sa len na Bratislavu a fine dining. V bedekri sa môže ocitnúť a pokojne môže byť ohodnotená koliba z východného Slovenska, či salaš na Liptove a čárda na maďarských hraniciach. V tomto máme voľnosť. Hodnotenie Gault&Millau nie je na objednávku, ani nie je aktuálne závislé od štátneho financovania.

Šéfkuchár Jan Knedla, držiteľ štyroch čiapok a ocenenia Šéfkuchár roka 2025 Gault&Millau, stojaci za reštauráciou Papilio vo Vysokom Újezde v Českej republike o získaní žltej čiapky hovorí: „Keď sa v tomto prestížnom sprievodcovi objavíte, je to známka toho, že svoju prácu robíte poctivo a celým svojim srdcom. Zmyslom Gault&Millau nie je meranie kuchárskeho ega alebo toho, kto je lepší a kto horší. Vnímam ho naopak ako element zjednocujúci gastro scénu a ukazujúci jej pestrosť.

Aktuálne Gault&Millau pôsobí vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Belgicku, Luxembursku, Holandsku, Chorvátsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzínsku, Spojených arabských emirátoch, Japonsku a Českej republike.

Pozrite si tlačovú besedu pred slávnostným udeľovaním ocenení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy