Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pilot nevedel vysunúť podvozok. Na palube bolo 156 ľudí
Zdielať na

Pilot nevedel vysunúť podvozok. Na palube bolo 156 ľudí

Mimoriadna situácia nastala v pondelok nad ránom na košickom letisku. Pilot tesne pred pristávaním ohlásil, že sa nedá vysunúť podvozok na lietadle, v ktorom sa nachádzalo 156 pasažierov. Hasiči na letisko vyslali dve cisterny, hasičskú sanitku a osem hasičov.

Hodinu krúžili nad letiskom

"Volali nás o tretej, lebo pilot pred pristátím hlásil, že sa nedá vysunúť podvozok na lietadle so 156 ľuďmi na palube," uviedol dôstojník operačného strediska košických hasičov Miroslav Kovaľ. Na letisko vyslali dve cisterny, hasičskú sanitku a osem hasičov.

"Lietadlo takmer hodinu krúžilo nad letiskom, potom urobilo nízky prelet nad letiskom a pri vizuálnej kontrole bolo vidieť, že podvozok je vysunutý. Lietadlo pristálo krátko pred štvrtou, nikomu sa nič nestalo,“ informoval Kovaľ.

Austrália, Nový Zéland... Slovensko

Pravdepodobne sa čakalo na rozbrieždenie. A to preto, aby z letiskovej veže dokázali vizuálne skontrolovať, v akom stave je podvozok stroja. Spoločnosť Sam Air prevádzkuje lietadlo typu Boeing 737-400. Toto lietadlo je však od 4. augusta 2012 pre technickú závadu uzemnené na letisku v Bratislave. Pôvodne lietal v Austrálii pre spoločnosť Quantas či na Novom Zélande. "Vzhľadom na uvedenú situáciu pristúpila naša spoločnosť k zabezpečeniu letov pre zmluvných partnerov využitím kapacít externých leteckých spoločností," uvádza sa v stanovisku spoločnosti Samair. 

"Let číslo CCS2011 Taba (TCP) - Košice (KSC), ktorý mal ráno 6. augusta 2012 problémy s podvozkom pri pristátí v Košiciach, bol realizovaný leteckou spoločnosťou MEDALLION AIR lietadlom MD83, registračná značka YR-HBE. Spoločnosť Samair sa ako objednávateľ daného letu spolu s letiskom Košice a pozemnými službami letiska ihneď po pristátí postarala o svojich pasažierov v zmysle štandardných postupov," dodáva sa v stanovisku spoločnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

planes.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy