Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Továreň na vakcíny nebude. Vláda stavbu zastavila
Zdielať na

Továreň na vakcíny nebude. Vláda stavbu zastavila

Utajovaná fabrika na vakcíny proti pandémii končí. Podľa premiéra vláda Ivety Radičovej preinvestovala 17 miliónov eur zbytočne. Navyše sa na výstavbe mali "nabaliť" firmy blízke SDKÚ. Rozostavanú halu aj so zariadením stopli, a tak sa možno továrne na vakcíny ani nedočkáme.

Niekto prebačoval 17 miliónov

17 miliónov eur z celkovej sumy 24 miliónov už predošlá vláda preinvestovala. Ide o výstavbu haly a nákup zariadení. Podľa premiéra bez toho, aby sa vedelo, kto bude vakcíny vyrábať. "Čiže dnes je hala, sú nakúpené nejaké zariadenia, ale bez toho, aby sa pred tým niekto spýtal akejkoľvek firmy, ktorá má licenciu, že či s tým bude vedieť alebo nebude vedieť pracovať," hovorí predseda vlády Robert Fico.

Vláda pritom mohla fabriku postaviť v Šarišských Michaľanoch, s pozemkom zadarmo. Napriek tomu ho radšej kúpili za stovky tisíc eur pri Malackách. "Niekto prebačoval 17 miliónov eur, a teraz bude na novom vedení štátnych hmotných rezerv, aby našlo náhradné využitie pre túto halu," tvrdí minister financií Peter Kažimír.

Treba nám vôbec fabriku?

Premiér dokonca hovoril o podozrivom napojení firiem, ktoré sa na projekte podieľali. Malo ísť o firmy blízke SDKÚ. Strana na tieto obvinenia reagovala písomne. "Premiérove konštatovania sú nezmysel. Majú zakryť okresávanie budúcich dôchodkov z druhého piliera."

Napriek všetkým obvineniam je tu ale otázka. Treba nám fabriku na vakcíny proti chrípke za milióny eur? "Ak nám akákoľvek činnosť  ukáže, že chvalabohu tohto roku nebola potrebná, povedzme si chvalabohu. Nie, že sme plytvali," hovorí ministerka zdravotníctva Zvolenská.

Presne ako autoservis v poli

Absurdnosť tohto celého sa dá ilustrovať aj na príklade. Predstavte si, že si niekto uprostred poľa začne stavať autoservis. Nemá istotu, že tadiaľ niekedy pôjde auto, a ak áno, nevie, či sa pokazí, nemá ho začo dostavať, a tak nevie, čo s ním bude ďalej.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy