Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
RTVS má nového riaditeľa! Je ním Václav Mika...
Zdielať na

RTVS má nového riaditeľa! Je ním Václav Mika...

Novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska sa stal Václav Mika. Rozhodol o tom v stredu parlament v tajnej voľbe. Exriaditeľ televízie Markíza a rádia Expres získal podporu 74 z 95 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili zákonodarcovia za Smer-SD a poslanci klubu OĽaNO. Štyri opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd ju bojkotovali, podľa nich ide o politickú frašku...

Rezník ostáva v tlačovej agentúre

Mikov hlavný medializovaný protikandidát Jaroslav Rezník získal od poslancov dva hlasy. O jeden hlas viac ako Rezník - tri hlasy, dostal vo voľbe kandidát Iľja Ruppeldt. Jeden hlas dali poslanci Pavlovi Jaczovi. Z 95 odovzdaných hlasov poslancov bolo platných 87.

Ako v reakcii na výsledok voľby povedal pre agentúru SITA Jaroslav Rezník, Václavovi Mikovi srdečne blahoželá k zvoleniu do funkcie generálneho riaditeľa RTVS. Želá mu veľa úspechov v jeho práci. Rezník podľa vlastných slov ostáva na poste generálneho riaditeľa TASR, o účasti v manažérskom tíme Václava Miku s Mikom nehovoril.

Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov, funkcie sa ujme deň po zvolení v NR SR, teda vo štvrtok 2. augusta. Historicky prvú šéfku RTVS Miloslavu Zemkovú odvolal parlament 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii. Zemková podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť odvolania. Opozícia navrhovala, aby parlament s voľbou nového riaditeľa počkal na rozhodnutie ústavného súdu, Smer-SD to zamietol.

Plány na pretvorenie RTVS

Václav Mika, ktorý v minulosti stál na čele Rádia Expres a TV Markíza a ešte predtým bol osem rokov v STV, verí v potenciál verejnoprávnych médií na Slovensku. Jeho cieľom je vyriešiť stratu divákov Slovenskej televízie. Vývoj počúvanosti v Slovenskom rozhlase je podľa neho dobrý, zásadne by tu situáciu nemenil. Snažiť sa chce o pokračovanie profilácie okruhov SRo s cieľom osloviť viac poslucháčov. Viac sa plánuje venovať tiež regionálnemu vysielaniu.

V 35-stranovom projekte rozvoja a riadenia RTVS na najbližších päť rokov s názvom "Bez bariér" píše práve o odstraňovaní bariér, ktoré sú podľa neho aj vnútri RTVS, nereflektuje sa napríklad tvorivý potenciál. V STV sa na programe podľa Miku odrazilo dramatické šetrenie a veľa repríz. Avizoval preformátovanie spravodajstva, ale nechce sa zbavovať profesionálov, tí sa totiž ťažko hľadajú. Priniesť chce vlastný seriál, viac vlastnej tvorby.

Plánuje intenzívnu spoluprácu s Českou televíziou, ktorej šéfuje jeho bývalý kolega Petr Dvořák (exriaditeľ Novy). Je za multikanálovú stratégiu rozvoja televíznej časti RTVS. Dvojka podľa neho má plniť službu verejnosti, vysielať pre záujmové skupiny, menšiny, náročného diváka. Na športovú Trojku nie sú peniaze – uvedomuje si to, no zároveň tvrdí, že šport deformuje program na Jednotke a Dvojke.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy