Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V jadre EÚ treba byť za každú cenu, tvrdí Fico
Zdielať na

V jadre EÚ treba byť za každú cenu, tvrdí Fico

Za každú cenu musíme ostať v jadre Európskej únie! To sú Ficove slová po zasadnutí Rady solidarity. Lacný špás to veru nebude. O štyri roky sa staneme jej predsedajúcou krajinou, čo bude stáť daňových poplatníkov milióny eur!

V jadre za každú cenu

Euro nemôžeme nechať padnúť ku dnu. Nech to stojí, čo to stojí, musíme ho zachrániť, aby sme ostali čo najbližšie k jadru Európskej únie. Inú možnosť vraj nemáme. "Sme si vedomí toho, že môžeme prežiť len vtedy, ak budeme spolupracovať úzko a žiť spolu s rozhodujúcimi hráčmi v rámci Európskej únie," vysvetlil po zasadnutí Rady solidarity premiér Robert Fico.

Už o štyri roky nás navyše čaká predsedníctvo Európskej únie. Prípravy sa začínajú a eurá sa počítajú v desiatkach miliónov. Tento špás zatiaľ najmenej vyšiel Dánov. Zaplatili zaň približne 34 miliónov. No a naopak, poriadne to prepískli Poliaci. Ich konečný účet sa vyšplhal až na viac ako 108 miliónov eur!

Predsedníctvo nás bude stáť milióny

Analytici prirovnávajú našu krajinu k Dánsku. Veľkosťou aj počtom obyvateľov sa podobá tej našej. Napriek tomu Slovensko plánuje minúť na predsedníctvo raz toľko peňazí. Lajčákov odhad je 50 - 60 miliónov eur. Všetko vraj bude záležať od toho, kde budeme mať centrálu a koľko výjazdov absolvujeme. "Len pre porovnanie, náklady na Košice ako hlavné mesto európskej kultúry sú zhruba 70 miliónov eur, ale si treba uvedomiť, že tie sú hradené zväčša z európskych zdrojov," pripomenul Lajčák.

"V tejto sume sú zahrnuté aj určite náklady na reprezentáciu a budovanie prestíže Slovenska, ale je otázne nakoľko je toto potrebné v súčasnej ekonomickej situácii," upozornil Martin Vlachynský z Iness.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy