Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
20 rokov zvrchovanosti. Takto to vidí Fico
Zdielať na

20 rokov zvrchovanosti. Takto to vidí Fico

Zdroj: SITA

Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky je uznesenie Slovenskej národnej rady zo 17. júla 1992, v ktorom poslanci Národnej rady požadovali samostatnosť Slovenska. Deklarácia bola súčasťou procesu, na konci ktorého sa rozpadla Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR) a 1. januára 1993 vznikla samostatná Slovenská republika.

Vláda vníma výročie s rešpektom

Deklarácia Slovenskej národnej rady (SNR) o zvrchovanosti SR vyjadrila podľa súčasnej slovenskej vlády vôľu slovenského národa založiť si vlastný štát. Ako sa uvádza vo vyhlásení vlády, ktoré pred novinármi vo svojej pracovni prečítal premiér Robert Fico, vláda si s plným rešpektom a vedomím historickosti okamihu pripomína 17. júl 1992, keď SNR schválila deklaráciu o zvrchovanosti SR.

Čakajú nás zásadné rozhodnutia

Dvadsiate výročie deklarácie a blížiace sa výročie vzniku SR vníma vláda ako príležitosť na zhodnotenie dvadsaťročnej existencie štátu a je pripravená predložiť a prijať zásadné rozhodnutia. Vláda má pevné predsavzatie napĺňať svoj sociálnodemokratický program v atmosfére politickej stability, vyššej politickej kultúry a rozsiahleho sociálneho dialógu.

Nebol to výkrik do tmy

"Vyzývam všetkých, prestaňme špekulovať," povedal Paška k diskusiám o okolnostiach vzniku samostatnej Slovenskej republiky. To, čo sa udialo 17. júla 1992, bol podľa neho prirodzený vývoj. "Tí, čo poznajú históriu ambície slovenského národa vedia, že to nebol žiadny výkrik do tmy," konštatoval.

Budúcnosť je v eurozóne

"Vláda dôsledne sleduje proeurópsku orientáciu občanov SR, napriek tomu, že Slovensko čelí vážnej kríze v eurozóne, vláda jednoznačne vyjadruje presvedčenie, že krízové javy môžu krajiny eurozóny riešiť len spoločne a dodržiavaním dohodnutých pravidiel. Budúcnosť SR je v EÚ a eurozóne," uvádza sa vo vyhlásení.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy