Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dobrovoľné vyhnanstvo. Riflový hriešnik Bezák odišiel do kláštora
Zdielať na

Dobrovoľné vyhnanstvo. Riflový hriešnik Bezák odišiel do kláštora

Od kedy Róbert Bezák verejne prečítal list o svojom odvolaní, prešli už dva týždne, no verejnosť stále oficiálny dôvod tohto rozhodnutia nepozná a pravdepodobne ani poznať nebude. Bezák sa teraz podľa našich informácií nachádza v kláštore. Nám sa podarilo dostať sa do vnútra a hovoriť priamo s predstaviteľmi rehole. Na verejnosť zatiaľ prenikol údajný list Bezákovi z Vatikánu s otázkami, ktoré naznačujú, čo sa mohlo ukrývať za jeho odvolaním z úradu trnavskej arcidiecézy.

Nenápadná sivá budova v centre Bratislavy je jedna zo šiestich domov viceprovincie Redemtoristov na Slovensku. Hneď vedľa nej stojí malý svätostánok - kostol sv. Cyrila a Metoda, v ktorom sa aj v nedeľu dopoludnia zišli desiatky veriacich na tradičnej nedeľnej omši. Málo kto mimo tejto komunity však vie, že tu ešte pred niekoľkými rokmi stával pred oltárom s bibliou v ruke aj Róbert Bezák.

V cirkvi od mladíckych liet

Doživotný sľub čistoty, chudoby a poslušnosti zložil Redemtoristom už ako 23-ročný. Preto nie je prekvapením, že po udalostiach spred dvoch týždňov, hľadal nové útočisko práve na tomto mieste. Musel totiž opustiť arcidiecézu a má zákaz hovoriť o odvolaní s verejnosťou aj s médiami.

V nedeľu sa nám podarilo stretnúť sa priamo s predstaviteľmi kongregácie. Zhotoviť kamerový záznam nám však nedovolili a strohí boli aj vo svojich vyjadreniach. S Robertom Bezákom sú v neustálom kontakte, no o okolnostiach jeho odvolania z vedenia trnavskej arcidiecézy s nami hovoriť nechceli. Tak ako on rešpektujú nariadenie pápeža mlčať.

Dozvieme sa niekedy oficálny dôvod?

V hre tak naďalej zostávajú všetky možnosti - záujem bývalého vedenia arcidiecézy, zmeny na najvyšších postoch katolíckej cirkvi na Slovensku aj Bezákov neštandardný prístup k veriacim.

Arcibiskupa Bezáka možno odvolali pre zosmiešňovanie reverendy či pre jeho kontakty s homosexuálnymi kňazmi, vyplýva to z dokumentov, ktoré zverejnila cez víkend televízia TA3. "Javí sa, že ste sa obklopili spolupracovníkmi s pochybnou povesťou, medzi ktorými sú kňazi s homosexuálnou náklonnosťou a inými, ktorí majú deti," uvádza sa v dokumente.

Vatikán Bezákovi vyčíta, že si oblieka rifle a košeľu či úbor na gymnastiku, čím zosmiešňuje reverendu ako "odev černokňažníkov". Arcibiskupa sa tiež pýtajú, či je pravda, že na verejnosti používa výraz "pán pápež" a o ostatných slovenských biskupoch hovorí ako o "starých a spiatočníckych", zatiaľ čo seba označuje ako "moderný biskup a osvietený liberál". Bezák sa v dokumente bráni a tvrdí, že pojem "pán pápež" nepoužíva, nikdy o sebe nevyhlásil, že je moderný a osvietený liberál a reverendu nezosmiešňuje. 

Biskupi naďalej mlčia

Podľa predstaviteľov rehole je ale fakt, že tento list mal byť Bezákovi adresovaný priamo z Vatikánu, minimálne zaujímavý. Otázky sú podľa nich kladené veľmi obšírne, bez akýchkoľvek faktov, mien, konkrétnych súm a sú tam údajne aj mnohé faktické pochybenia.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa k zverejneným dokumentom, ktoré majú naznačovať dôvody odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka, nebude vyjadrovať. "KBS nemá kompetenciu komentovať čiastkovú internú komunikáciu medzi odvolaným arcibiskupom Bezákom a príslušnou vatikánskou kongregáciou, hoci by išlo o autentický materiál," povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

KBS bude mimoriadne rokovať

Slovenskí katolícki biskupi sa v utorok na Donovaloch zídu na mimoriadnom plenárnom rokovaní. Malo by sa diskutovať o situácii po odvolaní trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z úradu. Na rokovanie príde aj apoštolský nuncius Mario Giordana.

Odvolanie na základe apoštolskej vizitácie

Svätý Otec Benedikt XVI. 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák menovaný pred tromi rokmi 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola. Po jeho odvolaní mu prišli opakovane v Trnave vyjadriť podporu stovky ľudí. Róberta Bezáka sa zastali aj viaceré osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy