Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Bezák porušil pápežovo tajomstvo, tvrdí Svätá stolica
Zdielať na

Bezák porušil pápežovo tajomstvo, tvrdí Svätá stolica

Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák porušil pápežovo tajomstvo, keď urýchlil zverejnenie správy o svojom odvolaní. Píše sa to vo vyhlásení Apoštolskej nunciatúry na Slovensku, vydanom v mene Svätej stolice.

Bezák sa príliš ponáhľal

"Pápežské rozhodnutia týkajúce sa menovania alebo odstúpenia z úradu biskupov Svätá stolica zverejňuje v deň, ktorý bol so zainteresovanou osobou dohodnutý alebo jej bol stanovený," uvádza sa vo vyhlásení.

"Svätá stolica preto vyjadruje hlbokú ľútosť nad skutočnosťou, že Mons. Bezák urýchlil zverejnenie tejto správy a tým porušil pápežské tajomstvo," konštatuje nunciatúra.

Nunciatúra vo vyhlásení tiež tvrdí, že po januárovej vizitácii v Trnavskej arcidiecéze oboznámili Bezáka s najdôležitejšími bodmi o jeho osobe a jeho pastoračnej aktivite a požiadali ho, aby ich zvážil a vyjadril k nim svoje stanovisko. "Arcibiskup Bezák odpovedal na túto požiadavku listom adresovaným Kongregácii pre biskupov," píše sa vo vyhlásení.

S prefektom sa nestretol

Podľa nunciatúry existovala možnosť, aby sa pred finálnym rozhodnutím pápeža stretol Bezák s prefektom Kongregácie pre biskupov. "Stretnutie sa však neuskutočnilo. Keď Mons. Bezák odmietol podať demisiu, Svätý Otec ho odvolal z pastoračného riadenia arcidiecézy a toto rozhodnutie bolo zverejnené 2. júla 2012," stojí vo vyhlásení.

Svätý Otec Benedikt XVI. v pondelok 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

Podporu odvolanému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi prišlo v piatok v Trnave vyjadriť asi tisíc ľudí. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články