Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Výbor maďarského parlamentu zasadal v Komárne. Poslanci sa hnevajú
Zdielať na

Výbor maďarského parlamentu zasadal v Komárne. Poslanci sa hnevajú

Aby si národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu, považuje predseda parlamentu Pavol Paška za bezprecedentné. Výbor sa konal v stredu v Komárne, preberali sa témy z oblasti vzdelávania, 3. sektora či problémy maďarskej komunity u nás. Podľa predsedu SMK Pála Csákyho sa slovensko-maďarské vzťahy opäť zhoršujú a Paška "má, zdá sa, hungarofóbiu", keď tak negatívne reagoval na zasadanie...

Paškov "výkrik do tmy"?

Predseda parlamentu Pavol Paška ostro vystúpil proti tomu, že maďarské Národné zhromaždenie neinformovalo Slovensko o tomto zasadnutí na žiadnej diplomatickej alebo protokolárnej úrovni. "Je to nešťastné a nemyslím si, že to bol štátnický prejav a nemal na to hlavne dôvod - žiadny zákon Slovenska, respektíve žiadna medzinárodná konvencia porušená nebola," reagoval Pál Csáky. Paška tak vraj prezentoval len osobný názor a to bol len "výkrik do tmy".

Csáky zároveň nevidí problém ani v tom, že zasadnutie výboru sa koná na akademickej pôde v priestoroch Univerzity Jánosa Seleyho v Komárne. Je zároveň za to, aby sa tento výbor vrátil na Slovensko aj v septembri a aby u nás rokoval spoločne s niektorým výborom našej národnej rady.

Zhoršovanie slovensko-maďarských vzťahov sa deje podľa Csákyho "jednostrannými krokmi vlády SR a politických orgánov SR, ktoré porušujú status quo negradovať menšinovú politiku na úroveň splnomocnenca". Začatie reformy vysokého školstva Univerzitou Jánosa Seleyho v Komárne je podľa neho provokáciou.

Postup nebol dobrý pre "tu žijúcich Maďarov"

Naopak iný názor má na zasadnutie Miklós Duray z SMK, podľa ktorého mala maďarská strana Slovensku oznámiť, že sa u nás chystá rokovať. "Tak ja neviem, že aké sú zvyklosti, ale možno že by nebolo bývalo od veci, keby boli oboznámili slovenskú stranu, že prídu sem rokovať.

Inak v rámci Európskej únie ja si myslím, že to nemôže byť žiadny politický ani principiálny problém, ale je to taká zdvorilosť, ja si myslím, že keď vás pôjdem navštíviť, tak dopredu sa zahlásim, že chcel by som vás navštíviť," komentoval pre médiá. Program zasadnutia označil za prehľad problémov stavu Maďarov na Slovensku.

Paškov názor zdieľal aj predseda Most-Híd Béla Bugár, ktorý za problém nepovažuje zasadnutie maďarského výboru na Slovensku, ale zvolený postup nebol šťastný. "Takýmto spôsobom znovu sa môže zvýšiť napätie. Neviem, pre koho to je dobré, ale pre nás určite nie, pre tu žijúcich Maďarov určite nie."

Chyby na oboch stranách a zlepšovanie vzťahov

Politológ László Öllős vo svojom vystúpení na zasadnutí výboru, ktorého sa napokon zúčastnili 7 z 12 členov, akcentoval, že podstata problematiky slovensko-maďarských vzťahov spočíva v tom, že do dnešného dňa sa nezmenil na Slovensku pohľad, že Maďari znamenajú nebezpečenstvo pre Slovensko. Öllős zdôraznil, že to nie je pravda. Dodal, že SMK aj slovenské strany robili v minulosti chyby. "Jednotlivé chyby tak maďarské ako aj slovenské posilňujú toto vnímanie našich vzťahov, napriek tomu, že sme navzájom odkázaní na toho druhého. Máme na výber, či vzájomne budeme druhú stranu oslabovať alebo posilňovať," povedal Öllős.

Situácia z roku 2009, keď maďarského prezidenta nepustili na Slovensko, sa v stredu nezopakovala, maďarskí poslanci prešli hranice bez problémov. Krátko si uctili aj sochu svätého Štefana v Komárne, po zasadnutí sa vybrali navštíviť ďalšie obce, aby zistili, ako sa žije Maďarom na Slovensku...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy