Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Slovenskom na bicykli 2012. Deň 1
Zdielať na

Slovenskom na bicykli 2012. Deň 1

DEŇ PRVÝ: Z Levoče do kopcov 300/4 = SPOLU... Tak je označená naša tohtoročná jazda naprieč Slovenskom. Tristo kilometrov absolvujeme v sedlách bicyklov za štyri dni. Pekne pokope, v jednom pelotóne, aby sme pomohli dobrej veci. Presnejšie povedané - dobrým veciam. Ich zoznam nájdete na stránke občianskeho združenia parasport24.com.

Tento rok je v pelotóne vyše dvadsať ľudí. Z predbežného prieskumu sa zdá, že jasným lídrom bude herec Ivan "Tuli" Vojtek. Ešte vo vlaku nám oznámil, že tento rok už najazdil 3 000 kilometrov...a na bicykli! Takže by mal mať spevnené stehná...a aj zadok. Ťahúňom bude určite aj známy profesor histórie a športu a humorista Ján Grexa. Ten vraj už má v nohách vyše tisíc kilometrov. Len dúfam, že to nehovoril ako humorista...

Neuveriteľné výkony

V pelotóne s nami idú aj hendikepovaní športovci. Musia podávať neuveriteľné výkony, pretože idú na špeciálnych ručných bicykloch, na ktorých sa musí ťahať rukami. A to je krutá zaberačka! Marián Ligda, Peter Štefanides, Dušan Pitoňák, Lucia Rudyová a Martin Joppa to budú mať najmä v kopcoch mimoriadne ťažké. Ale na to sme tu, aby sme pomohli.

Zvyšok pelotónu tvoria známe tváre, nielen z televízie JOJ. Milé na tejto akcii je to, že tu spoločne fungujú ľudia z konkurenčných televízií. Okrem JOJ-károv ťahajú do pedálov markízáci Marián Lechan, Peter Čambor a Zuzana Glabazňová, i zástupca TA3 Mário Porubec. Vyštartovali sme takmer presne o 9:00 z levočského námestia. Ak prežijeme a budeme vládať, tak to potiahneme cez Spišskú Novú Ves a Poprad až do Štrby.

Tuli a jeho pád

Máme za sebou prvú etapu jazdy. Šťastne sme dorazili do malebnej podtatranskej obce Štrba a teraz sa snažíme dať dokopy pred zajtrajšou etapou. Tá dnešná bola vyložene krutá. Dramaticky to vyzeralo už na začiatku. Po pár sto metroch zjazdu z lyžiarskeho strediska pri Levoči dostal herec Ivan Vojtek šmyk na drobných kamienkoch v zákrute. Predviedol ukážkovú šípku mimo cesty, cez vysoký obrubník, priamo medzi stavebný materiál. Vyzeralo to naozaj desivo. Stačilo pár centimetrov a testoval by funkčnosť cyklistickej prilby na voľne pohodenom kvádri. Našťastie sa to obišlo len s prerazenou galuskou a zopár škrabancami na nohách a rukách. Tuli sa oprášil, operatívne vymenil pneumatiku a šliapal ďalej.

S vetrom opreteky

Po oficiálnom štarte z levočského námestia, kde nám prišli zamávať stovky miestnych školákov, to vyzeralo ešte takmer idylicky. Lenže po pár kilometroch smerom na Spišský Štvrtok a Poprad, začal fúkať vietor. Potvrdilo sa, že keď sa človek bicykluje, zásadne ide do kopca a proti vetru. A ak náhodou ide z kopca, tak vietor výrazne zosilnie. My sme zažili také nárazy vetra, že aj dolu kopcom bolo treba pedálovať, inak sa bicykel zastavil. Najprv to bolo celkom vtipné. Kolektívne sme s úsmevom hromžili na škaredý vietor.

Lenže keď šliapete do pedálov niekoľko hodín a ten vietor fúka stále proti vám, bez ohľadu na to, na ktorú svetovú stranu idete, začne to byť otravné. Potom to už bolo únavné a nakoniec vyložene vytáčajúce. To sme už používali na označenie vetra všetky možné hanlivé výrazy. S expresívnymi slovami na perách sme to však nakoniec dotiahli až do cieľa, do Štrby.

Odhliadnuc od vetra to bol veľmi príjemný zážitok. Cestou sme sa zastavili v niekoľkých obciach, kde sme rodinám v núdzi odovzdali práčky, ktoré venovala spoločnosť Whirpool. Sú určené pre tých, ktorí sa ocitli v zlej situáciíi a takýto domáci spotrebič im určite aspoň trochu uľahčí život.

Zajtra dolu kopcom?

Priamo vo fabrike Whirpool v Poprade nás privítali tamojší zamestnanci. Tam sme sa zastavili preto, aby sme vyžrebovali tombolu, do ktorej sa mohli zapojiť pracovníci fabriky. Dostali od nás a našich sponzorov milé ceny, ale čo je najpodstatnejšie - od nich sme dostali šek na 2 000 eur. Presne toľko sa vyzbieralo cez predaj tombolových lístkov. Tie peniaze poputujú na podporu hendikepovaných športovcov.

Zajtra vyrážame na ďalšiu etapu. Tentoraz nám organizátor sľúbil, že pôjdeme len dolu kopcom. Vzhľadom na to, že ho už za tie roky trochu poznáme, máme isté obavy... V každom prípade sa uvidíme v Bešeňovej. Ako sa tam dostaneme, to je ešte vo hviezdach:-)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

noviny.sk

noviny.sk

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy