Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Figeľ o zlatých padákoch: Cítim zodpovednosť, no som sklamaný
Zdielať na

Figeľ o zlatých padákoch: Cítim zodpovednosť, no som sklamaný

KDH, ktorej nominanti obdržali zlaté padáky, neuhradí peniaze štátnym firmám, od ktorých dostali neprimerane vysoké odstupné, z vlastných peňazí. Podľa ich slov im to v prvom rade nedovoľuje zákon. Ján Figeľ sa zase pred mimoriadnym rokovaním vyjadril, že si uvedomuje svoju zodpovednosť, no cíti sa sklamaný...

Sklamaný a zodpovedný Figeľ...

Predseda KDH si uvedomuje svoju zodpovednosť za neprimerané odstupné pre nominantov KDH. Pred príchodom na mimoriadne rokovanie predsedníctva strany povedal, že dôveroval osobám, ktoré ho sklamali. K svojej kandidatúre na post predsedu sa v tejto súvislosti však nechcel vyjadrovať.

Podľa Figeľa však existujú isté signály, že nominanti strany napokon odstupné vrátia. Pravdou je, že členovia hnutia Pavel Kravec a Pavol Tarcala vysoké odstupné vo výške 170 tisíc a 107 tisíc eur vrátia. Obaja zároveň stranu opustili. Figeľa mrzí, že jeden problém zatieňuje výsledky, ktoré dosiahol rezort dopravy pod jeho vedením. Pripomenul napríklad úspory pri výstavbe diaľnic.

Porušili by vraj zákon

"Prekvapil ma návrh renomovaného právnika Radoslava Procházku, ktorý nevie, že strany nemôžu svojvoľne nakladať s peniazmi. Audítor by odoslané peniaze stranou na účet štátneho podniku ako oprávnenú položku neuznal," povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Čo vyrieši mimoriadne rokovanie?

Práve neprimerane vysokým odstupným vyplateným manažérom štátnych firiem sa bude zaoberať na mimoriadnom rokovaní predsedníctvo hnutia. Podľa Abrhana je riešením, aby sa na vrátenie odstupného poskladali určitým percentom poslanci KDH v NR SR. Kresťanskí demokrati chcú tiež požiadať premiéra Roberta Fica, aby nechal urobiť analýzu vyplateného odstupného od roku 2000, po ktorej by sa prijali systémové opatrenia, aby k podobným situáciám už nedochádzalo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy