Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nafta v Dunaji. Hasiči boj vyhrávajú, zatiaľ...
Zdielať na

Nafta v Dunaji. Hasiči boj vyhrávajú, zatiaľ...

Situácia po utorňajšom úniku nafty do Dunaja sa pomaly upokojuje. Hasiči pracovali celý deň až do večera, v stredu majú na mieste ropnej havárie zmonitorovať situáciu v bratislavskom prístave a v Zálesí. S ekologickou katastrofou, ktorú zrejme spôsobil jeden nezodpovedný človek, si nateraz, zdá sa, poradili. Kvôli tomuto človeku totiž len v priebehu 14 minút vytieklo do Dunaja 14 tisíc litrov nafty!

Najhoršie vyzerá Zálesie

Podľa informácii z operačného strediska v utorok 12. júna o 16:25 riadiaci štáb a hasiči postupne ukončili svoju činnosť na prvom, druhom a treťom zásahovom úseku, pričom ďalšiu činnosť prevzala Komplexná centrálna záchranná služba Gabčíkovo. Tá pokračovala v monitorovacej činnosti a likvidácii ropných produktov. V utorok o 19:34 hasičské jednotky ukončili svoju činnosť už aj v Zálesí a postupne sa vrátili na svoje základne.

Podľa hovorkyne HaZZ Daniely Kapustovej v utorok nadránom špecialisti z G4S nahlásili hasičskému a záchrannému zboru únik 500 až 600 litrov ropných produktov v bazéne v zimnom prístave, o 4:45 volali, že potrebujú pomoc, pretože únik ropných produktov bol väčší.

Uniklo 13 600 litrov nafty

Z pôvodne 600 litrov nafty sa však stalo až takmer 14 tisíc litrov! Tie unikli z tankovej motorovej lode RIVER I v bazéne prístavu Pálenisko pri prečerpávaní nafty. Istý zamestnanec firmy, ktorá mala naplnenie tankera na starosti, totiž spravil chybu... Neotvoril vraj potrebné ventily. Nafta unikla nielen do Malého Dunaj, ale v malom množstve tiež uniklo do hlavného toku rieky.

Hromadnému úniku ropných látok do hlavného toku zabránilo podľa ministra životného prostredia Petra Žigu včasné osadenie norných stien, ktoré izolovali naftu v plavebnom bazéne. Nafta vraj do rieky tiekla približne 18 minút, celkovo do Malého Dunaja a Dunaja uniklo 13 600 litrov nafty, čo predstavuje 13,6 metra kubického.

Dopad ekologickej havárie...?

Podľa posledných informácií inšpektori životného prostredia zatiaľ nezaznamenali žiadne uhynuté živočíchy v okolí zasiahnutého územia. Hrubá nafta by mala byť už odsatá, momentálne pracujú hasiči ešte na odstraňovaní škvŕn z hladiny. Odstraňovanie následkov havárie však bude ešte pokračovať. Hladinu čakajú ešte postreky odmasťovačom. Odobraté vzorky z Dunaja ale hovoria o tom, že najhoršiemu sa podarilo zabrániť.

Aj majiteľ tankera sa k záchrane postavil seriózne. Od začiatku spolupracoval so záchrannými zložkami, čo ho zrejme ochráni pred maximálnou výškou pokuty, ktorá sa môže vyšplhať až na 170 tisíc eur. Ďalej tiež bude musieť uhradiť záchrannú akciu, čo činí rovnako cenu do 10 tisíc eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy