Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Opozícia bráni penzie, no nedokáže sa stretnúť kompletná
Zdielať na

Opozícia bráni penzie, no nedokáže sa stretnúť kompletná

Opozícia rokovala o záchrane druhého dôchodkového piliera, do ktorého chce zasiahnuť jediná vládna strana Smer-SD, ale bez KDH a Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Zástupcovia SDKÚ-DS, ktorá stretnutie zvolávala, Mosta-Híd a SaS rokovali v priestoroch, ktoré im poskytli práve Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

"Vytvorili sme opozičným stranám podmienky, aby dokázali, že sú schopní spolupracovať, ak to dokážu, my sa k nim pridáme,“ povedal predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič. Podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka Obyčajní ľudia na rokovaní neboli, pretože v ich klube nie je neobvyklý nejednoznačný postoj k týmto otázkam.

Niektorí o tom ani nevedeli

Kresťanských demokratov Kaník na rokovanie pozýval. Ako povedal na tlačovej besede, predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský mu povedal, že KDH podporuje aktivity ostatných troch strán a robí aj svoje aktivity. "KDH sa nemohlo zúčastniť a veríme, že sa pridá k našej aktivite,“ povedal Kaník. Podpredseda KDH pre sociálne otázky Július Brocka o organizovaní stretnutia opozície nevedel.

"Nevedel som o tom stretnutí a bol som v Bratislave. Odporúčal by som kolegom z SDKÚ, aby robili nie tak chaoticky, ako to robili doteraz. Elementárna slušnosť hovorí, že sa najskôr dohodneme na termíne,“ povedal Brocka. Podľa neho včas o stretnutí nevedel ani Hrušovský.

Petície sa neštítime

Tri opozičné strany sa dohodli na organizácii petície za ochranu druhého piliera. "Petícia je akciou SDKÚ, my sa neštítime, ale my sme sa rozhodli pre inú formu,“ povedal Brocka s tým, že kresťanskí demokrati vyzvali občanov písať maily a listy predsedovi vlády a ministrovi sociálnych vecí. "To neznamená, že nepodporíme petíciu, ale mám výhradu k forme a spôsobu,“ dodal.

Podľa Kaníka kresťanskí demokrati vedeli o iniciatíve SDKÚ-DS zorganizovať stretnutie opozičných strán od piatka. Vtedy to oznámili predsedovi KDH Jánovi Figeľovi a predsedovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskému.

Zdvihol mi v čase udalosti

Opakovane sa Kaník s Figeľom rozprával aj v pondelok, keď spoločne boli v delegácii na služobnej ceste v Prahe. "Dostal som stanovisko, že v utorok sa tým bude zaoberať predsedníctvo KDH a dajú nám vedieť. V stredu som sa pokúšal päťkrát dovolať Hrušovskému, ale zdvihol mi až v čase, keď sme už rokovali so SaS a Mostom-Híd," povedal Kaník.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články