Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Môžu mať vodovod, ale chcú studne s pochybnou vodou
Zdielať na

Môžu mať vodovod, ale chcú studne s pochybnou vodou

Až 20 tisíc ľudí z humenského okresu je stále odkázaných na individuálne zdroje pitnej vody. Dediny preto stále hlasnejšie volajú po výstavbe vodovodných sietí.

Voda zo studne je lacnejšia

Miliónová investícia sa však môže vyhnúť účinku aj v obci Jalová. Ľudia sa totiž napojiť nechcú, vraj je to príliš drahé a nakoniec aj tak zostávajú verní svojim studniam. Hoci voda v nich nie je vždy najčistejšia. Skúsenosti hygienikov sú také, že ľudia nemajú studne dobre vybudované.

Hrozia dyzentéria a iné infekčné choroby

Studne sa často nachádzajú v blízkosti zdrojov kontaminácie, akými sú žumpy či chovateľské zariadenie. Rozbory hovoria za všetko. "Najhoršie je to u mikrobiologických ukazovateľov, tam je závadnosť až 80%," hovorí Miroslav Veliký, regionálny hygienik z Humenného.

O tom však väčšina ľudí nevie, keďže si rozbor urobiť nedá. "Pokiaľ nie je človek chorý, nezaujíma ho, akú vodu pije. Najčastejším ochorením zo znečistenej vody je dyzentéria," pripomína Miroslav Veliký.

Studne čistia soľou, prípojka je drahá

Ľudia majú na čistenie vody svoje vlastné, rokmi zaužívané, spôsoby. Vystačia si napríklad s hrudkou soli. Starousadlíci tvrdia, že takto pijú vodu zo studne aj 60 rokov a chorí nikdy neboli. Zaručene čistú vodu by ľuďom priniesol verejný vodovod. Jeho výstavba je však finančne náročná. V obci s približne 500 obyvateľmi by jeho výstavba stála do 1,8 milióna eur. V obci Jalová prejavili záujem o vodovod iba dve rodiny. Ostatných odradila cena prípojky vo výške asi 500 eur a navyše výkopové práce by si každý záujemca hradil sám.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

studna s vedrom

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy