Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Lomničke žijú bez vody celý rok. Ako je to možné?
Zdielať na

V Lomničke žijú bez vody celý rok. Ako je to možné?

Stovky ľudí v Lomničke zostalo počas mrazov tiež bez vody, ale tam sa nikto na takúto situáciu nesťažuje. Nemali ani hasičské cisterny, ani pomoc armády, a predsa prežívajú. Vodovodné potrubia im údajne zamrzli preto, lebo nemali poklopy. Niekto ich počas roka ukradol.

Voda zamrzla už aj v Lomničke, a niektorí obyvatelia sa vôbec nepozastavujú nad tým, že bola vyhlásená mimoriadna situácia. Mnohí z nich vodovodnú prípojku vôbec nemajú, a tak žijú teoreticky aj teraz v zime v takých istých podmienkach, ako počas celého roka. A tak sme chceli vedieť, ako sa to dá. "Vodu berieme z potoka. Na pranie, na všetko," hovorí jedna z obyvateliek Lomničky.

Treba ju prevariť

Takmer 10-člennej rodine musí aj teraz v zime, keď zamrzli studne a miestny potok, stačiť na umytie táto nádoba. Vodu do nej si naberajú, ako inak, z diery v miestnom potoku. Nejednému hygienikovi by sa vlasy zježili, keby vedel, že z tejto vody si niektorí dokonca doma aj varia. "Pravdaže z nej varíme. Kde by sme zobrali inú," vraví ďalšia žena z Lomničky. Muž dodáva: "Treba ju prevariť, inak sa nedá piť."

V lete je tam krásne...

Koberce musia s čistením počkať, až kým sa ľad na potoku nerozmrazí a perie sa iba najnutnejšie oblečenie. Podľa ľudí z Lomničky sú tí, ktorí na život bez vody frflú, poriadne rozmaznaní. Ich vraj bieda poriadne naučila a v tejto modernej dobe niektorým stači iba latrína a miestny potok. "V lete je pri ňom krásne," nedá naň dopustiť jedna z Lomničaniek.

Sneh_diera_voda_ruka_pohár

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy