Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Krásnohorskom Podhradí je pre Kotlebu horúco!
Zdielať na

V Krásnohorskom Podhradí je pre Kotlebu horúco!

Situácia v Krásnohorskom Podhradí je čoraz zložitejšia. Vlastníci pozemkov v osade pod hradom vstupujú do občianskeho združenia, ktoré založil Marián Kotleba. Snažia sa o to, aby svoje pozemky mohli užívať. Miestni osadníci sa ale búria a svoje domy opustiť nechcú. Zvolali preto aj mimoriadne zastupiteľstvo priamo v osade.

Miestni obyvatelia tvrdia, že svoje domy neopustia a chcú v nich naďalej žiť. Preto požadujú, aby si obec na odkúpenie pozemkov zobrala pôžičku.

Starosta krúti hlavou

"Že by brali jednu pôžičku a tí ľudia, čo majú postavené domy, by splácali túto pôžičku," priblížil predstavu miestnych ich vajda Ľudoví Gunár. Zástupcovia obce však s touto alternatívou nesúhlasia a tvrdia, že taký vysoký úver by obci žiadna banka neposkytla. Údajne by malo ísť o takmer 9 miliónov eur. "Jedná sa tu o dosť veľké pozemky čiže neviem, či by obec vôbec dostala pôžičku," povedal starosta obce Peter Bollo.

Otázkou tiež ostáva, či by miestni obyvatelia úver obci splácali. Starosta to ružovo nevidí, Rómovia spisujú čestné prehlásenia. "To je veľmi ťažká otázka, možno áno, možno nie, sú v hmotnej núdzi," skonštatoval. Záujem o riešenie problematiky doteraz podpísaním prehlásenia deklarovalo 53 ľudí. "Ochotní sú aj tie posledné haliere dať, aby sem Kotleba nikdy v  živote neprišiel," poukázal Gunár.

Pomôcť má aj lacný predaj pozemkov

Obec však miestnym vyšla v ústrety v tom, že obecné  pozemky v osade si môžu odkúpiť za 0,66 centov za meter štvorcový, tie ale majú podľa našich  informácii hodnotu minimálne 20 eur. Z viac ako 1000 ľudí však túto možnosť využilo len niekoľko. "Od roku 2007 to využilo asi nejakých 12 až 15 rodín," priblížil starosta.

Obyvatelia Podhradia sa ale začali búriť. Lukratívne pozemky pod hradom, na ktorých je postavená osada, by si za 0,66 centov kúpili aj oni. Tí ale takúto možnosť nemajú. "Nie, vyslovene je v uznesení, že len tí ľudia, ktorí to dlhodobo užívajú," uzavrel Brollo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy