Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vláda sa uchádza o dôveru, prísť včas ale nevie
Zdielať na

Vláda sa uchádza o dôveru, prísť včas ale nevie

Rokovanie parlamentu sa v piatok ráno začalo neskôr ako zvyčajne. O 9:00, kedy sa malo šiestym dňom pokračovať v druhej schôdzi parlamentu, v sále nebol ani jeden z členov kabinetu, ktorý by naslúchal diskusii o programovom vyhlásení vlády.

Akademická štvrťhodinka

Poslanci si museli počkať dvadsať minút, teraz sedí v sále predseda vlády Robert Fico, minister obrany Martin Glváč či minister sociálnych vecí Ján Richter.

Ako prvý v piatok vystúpil predseda klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Posťažoval sa na nedostatočné spracovanie informatizácie štátnej správy a podpory výstavby informačnej infraštruktúry vo vládnom programovom dokumente. Naopak, pochválil spracovanie kapitoly kultúry, najmä pasáž, kde vláda tvrdí, že si uvedomuje dlhoročný verejný dlh voči kultúre.

Šesť dní nestačí

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) druhú schôdzu parlamentu naplánoval na päť rokovacích dní, napriek tomu bude piatok už šiestym dňom. Snemovňa pritom neprerokovala ani jeden z doručených legislatívnych návrhov. Na svoj čas stále čakajú dve novely z dielne vládneho Smeru-SD.

Jedným chcú dosiahnuť, aby sa peniaze z poistného medzi poisťovne rozdeľovali aj na základe chorobnosti poistného kmeňa, čím má Všeobecná zdravotná poisťovňa získať ročne dodatočných 50 miliónov eur. Druhým chcú preniesť rozhodovanie o podaní cenových návrhov z Predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) kontrolovaného privatizérmi na valné zhromaždenie, kde má väčšinu štát.

Opozičná SaS čaká, kedy bude v pléne obhajovať svoj zámer znížiť počet poslancov zo 150 na 100. Druhým návrhom si liberáli kladú za cieľ zrušenie trestnoprávnej imunity.

Piatok len na polovicu

Keďže oba návrhy si vyžadujú zmenu ústavy, na čo je potrebných 90 hlasov, a ani jeden z nich nemá podporu Smeru-SD, ich schválenie je nepravdepodobné. Na zrušení trestnoprávnej imunity však dnes začne pracovať skupina poslancov zo všetkých parlamentných strán. Paška si od jej práce sľubuje, že imunita bude zrušená od konca augusta či začiatku septembra.

Vzhľadom na počet prihlásených a skutočnosť, že v piatok sa zvyčajne rokuje len do 13:00, možno očakávať, že hlasovanie o vládnom programe sa odsunie na budúci týždeň.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy