Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Preriedenie v radoch poslancov by prinieslo milióny eur!
Zdielať na

Preriedenie v radoch poslancov by prinieslo milióny eur!

Takmer 4 milióny eur by sme vraj ročne ušetrili, ak by sme počet poslancov znížili o 50. Vyzerá to tak, že veľké strany by s tým problém ani nemali, ale jeden háčik tu predsa len je. S návrhom do parlamentu totiž prichádza SaS. A to bez toho, aby úctivo zaklopala na dvere akejkoľvek inej strany.

Prvé klasické rokovanie parlamentu nás čaká už 2. mája. No a poniektoré zo strán sa už rozbehli v pretekoch, kto predloží skôr návrh populárny medzi občanmi. Liberáli prichádzajú s návrhom znížiť počet poslancov zo 150 na 100 a zrušením trestnoprávne imunity. "Teraz sa ukáže, či slovo Roberta Fica je slovo chlapa," vyhlásil líder SaS Richard Sulík.

Nápad má podporu, chýba však dohoda

Oba tieto zákony pritom či vo vládnom Smere, ale i v opozičných poslaneckých kluboch majú podporu. Problém však je v tom, že Sulík o takýchto dôležitých zákonov predtým, ako ich predložil do parlamentu, s nikým nerokoval. "Zákony nevznikajú tak, že si niekto niečo šňupne a napíše zákon. Áno, ja som za zníženie počtu poslancov, ale takéto rozhodnutia sa prijímajú na základe dohôd," reagoval premiér Fico.

Podobné argumenty ale bez náznaku omamných látok majú aj Sulíkovi opoziční politickí kolegovia. "Nemôžeme rozhodovať o počte poslancov bez toho, aby sme videli celý balík pravidiel volieb," skonštatovala podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Čakal som, že na hry Smeru nebude SaS odpovedať rovnakými hrami, ale, bohužial, povedali si, že urobia z parlamentu ihrisko, tak sa tam budú hrať ako malé deti," povedal na margo návrhu líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

Zatiaľ sa asi nič nekoná

Trestnoprávna imunita tak zrejme hneď na prvý pokus neprejde. A podobne to bude aj s redukciou pri počte poslancov. Hoci je to dobrý nápad, ktorý by nám ročne mohol ušetriť takmer 4 milióny eur. Sulíkovi kolegovia hovoria o zbytočných populistických pretekoch pri predkladaní zákona, na ktorom jednoducho treba sedieť a rokovať.

ISIFA

Najčítanejšie správy