Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Učitelia vyššie platy nedostanú! Teraz a asi ani neskôr
Zdielať na

Učitelia vyššie platy nedostanú! Teraz a asi ani neskôr

Zvýšenie platov v najbližšom období nevie učiteľom garantovať ani premiér Robert Fico. Dôvody vysvetľoval po uvedení ministra školstva Dušana Čaploviča do úradu. Ako Fico povedal, Slovensko bude musieť pri budúcoročnom rozpočte stlačiť deficit krajiny pod tri percentá.

Tak skoro to nebude

"Viete, aký záväzok má Slovenská republika voči zahraničiu a ja nie som človek, ktorý chodí po Slovensku a sľubuje dvojnásobné platy," povedal Fico. Podobného názoru je aj minister školstva Dušan Čaplovič.

Slovensko bude musieť pri budúcoročnom rozpočte stlačiť deficit krajiny pod tri percentá. Predseda vlády Fico však učiteľom nesľubuje lepšie časy ani v roku 2014.

Odborári odchádzali sklamaní

Bez dohody odchádzali podvečer od ministra školstva Dušana Čaploviča školskí odborári. Prísľubu, že vláda zakotví do svojho programu požiadavky učiteľov, sa nedočkali.

Naďalej zostávajú v štrajkovej pohotovosti. „Minister uviedol, že do programového vyhlásenia vlády nedajú žiadne čísla a postupové kroky rozpracujú až následne v rezorte,“ povedal predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Kvalitné školstvo

Podľa nového ministra je nevyhnutné okrem financií zvýšiť aj spoločenský status učiteľov tak, aby mali okrem povinností aj práva. V rezorte už pripravujú novelu zákona o pedagogických zamestnancoch.

Čaplovič hovorí o potrebe vrátiť kvalitu na vysoké školy. Netají sa, že súkromné a verejné vysoké školy v jeho očiach nie sú rovnocenné. Odmieta vychovávať ľudí pre úrady práce, preto avizuje zavedenie limitov na prijímanie študentov na niektoré študijné odbory verejných škôl.

Pred voľbami učitelia pohrozili štrajkom, ak kabinet nezakotví v programe konkrétne kroky, ktoré by garantovali zvýšenie financií pre školstvo postupne počas štyroch rokov.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy