Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Smer-SD na voľbách zarobí takmer 23,7 milióna €
Zdielať na

Smer-SD na voľbách zarobí takmer 23,7 milióna €

Viac než 23,7 milióna eur! To je suma, ktorú dostanú sociálni demokrati od štátu za suveréne najlepší volebný výsledok spomedzi všetkých strán. Uskromniť sa musí SDKÚ-DS, pokles zaznamenala aj SaS...

Smer-SD dostane suverénne najviac

Za získané hlasy zinkasuje Smer-SD 8,92 milióna eur, rovnakú sumu mu bude štát najbližšie štyri roky postupne vyplácať ako príspevok na činnosť. Za získané parlamentné mandáty dostane ďalších 5,85 milióna eur.

Ďalšie strany dosahujú len zlomky čísel Smeru-SD. Kresťanskí demokrati sa môžu tešiť na 5,05 milióna eur, na Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Igor Matoviča čaká 4,94 milióna. Fungovanie Mosta-Híd v nasledujúcich štyroch rokoch vyjde štátnu kasu na takmer rovné 4 milióny eur.

Milióny dostane aj SNS či SMK

Významne sa bude musieť uskromniť SDKÚ-DS, ktorá pre významný prepad hlasov dostane "len" necelých 3,5 milióna eur. Pokles zaznamenala aj SaS, počas nasledujúcich štyroch rokov bude mať nárok na 3,4 milióna.

Na štátnu podporu sa môžu tešiť aj mimoparlamentné SNS a SMK. Národniari Jána Slotu dostanú 1,83 milióna a maďarskí politici z SMK 1,72 milióna. Spolu si tak strany rozdelia viac než 48,1 milióna eur.

Jedným vrátia, iným nie

Žiadna z ďalších 18 kandidujúcich strán trojpercentnú hranicu nepokorila a tak od štátu nedostane ani cent. Naopak, keďže okrem zmienenej osmičky ani jedna strana nezískala ani dve percentá hlasov, v prospech štátu prepadne volebná kaucia. Každá strana tak štátu pomohla sumou 16 596 eur.

 


ISIFA

Súvisiace články