Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slovensko sčervenalo. Takto nás vidí svet
Zdielať na

Slovensko sčervenalo. Takto nás vidí svet

Predbežné výsledky parlamentných volieb na Slovensku, ktoré potvrdzujú drvivé víťazstvo strany Smer-SD, sú v popredí záujmu médií v susedných krajinách ako aj inde v Európe.

Správy zahraničných spravodajských portálov sa väčšinou obmedzujú na volebný zisk Smeru a vysvetľujú minuloročný rozpad vlády Ivety Radičovej ako aj vplyv kauzy Gorila na voličské preferencie. Viaceré z nich však už nadránom začali pridávať vlastné komentáre.

Der Standard: Dobrá správa pre eurozónu

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku priniesli "historické víťazstvo ľavicovo orientovanej, proeurópskej opozičnej strany" Smer-SD. Ostatné krajiny eurozóny si tak môžu "vydýchnuť" po tom, ako spor okolo rozširovania fondu na záchranu eura v októbri vyústil do rozpadu bývalej vládnej koalície.

Rakúsky denník Der Standard týmto spôsobom v nedeľu na svojom internetovom portáli komentoval výsledky zverejnené po zrátaní takmer všetkých hlasov. Strana pod vedením expremiéra Roberta Fica je podľa neho považovaná za "jasnú zástankyňu spoločnej meny", čo má potvrdzovať aj jeho nedeľňajší prísľub, že ako šéf novej vlády bude presadzovať opatrenia v záujme posilnenia eurozóny.

idnes.cz: Žiadne prekvapenie   

Podľa českého portálu iDNES.cz výrazné víťazstvo Smeru "Nie je žiadnym prekvapením". "Oproti roztrieštenej pravici je ľavica na Slovensku pod jeho vlajkou zjednotená, výrazne viedol aj v predvolebných prieskumoch...Prekvapením je pomerne výrazný úspech Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ktorí by sa mohli stať treťou najsilnejšou stranou nového parlamentu," uvádza iDNES.cz v správe, ktorú vydal po spočítaní hlasov zo 75 percent volebných okrskov.

Portál taktiež upozorňuje, že ak Smer získa absolútnu väčšinu, bude to "prvá takáto dominancia od zvrhnutia komunizmu v roku 1989". Ako zaujímavosť iDNES.cz uvádza, že sídla Smeru-SD a SDKÚ-DS ako hlavných volebných súperov sa nachádzajú neďaleko od seba v bratislavskej mestskej časti Ružinov, ktorá sa tak už druhýkrát za posledné dva roky stala "politickým stredom Slovenska".

ORF: Môže za to korupčná aféra

Veľký priestor slovenským voľbám venuje aj portál rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF), ktorý neúspech konzervatívnych strán označuje za "očividné zúčtovanie za široko rozvetvenú korupčnú aféru".

Zároveň cituje slová prezidenta Ivana Gašparoviča, podľa ktorého bolo nedeľňajšie hlasovanie najdôležitejším od roku 1990, keď sa uskutočnili prvého slobodné voľby v bývalom Československu. "Budúca vláda bude musieť prijať veľmi zodpovedné rozhodnutia vo vzťahu k Európskej únii ako aj v sociálnych a ekonomických otázkach," uvádza ORF.

Rakúski redaktori tiež konštatujú, že samotný dôvod predčasných volieb, teda spor koaličných strán okolo rozšírenia fondu na záchranu eura vo volebnom súboji, "upadol úplne do úzadia". "Vtedy hľadel na Bratislavu celý svet, keďže slovenské "nie" by zablokovalo rozšírenie Európskeho fondu finančnej stability pre celú eurozónu," pripomína ORF a dodáva, že Radičová sa neuchádza o žiadnu funkciu, napriek tomu, že je "najobľúbenejším politikom krajiny" popri lídrovi Smeru Robertovi.

Spiegel: Prieskumy mali pravdu

Spomedzi nemeckých médií prináša aktuálne správy o slovenských voľbách napríklad portál magazínu Spiegel. "Nakoniec mali prieskumníci verejnej mienky pravdu: Sociálno-populistickej opozičnej strane Smer Roberta Fica predpovedali isté víťazstvo," konštatuje na úvod svojej správy, kde figurujú výsledky zverejnené pred polnocou.

Spiegel tiež cituje Ficove slová, podľa ktorých plánuje ponúknuť povolebnú spoluprácu všetkým stranám zastúpeným v novom parlamente a zostaviť "jednoznačne proeurópsku" vládu.

novinky.cz: Pravica utrpela drvivú porážku

Strana Smer-sociálna demokracia získala v sobotných parlamentných voľbách na Slovensku 45 percent hlasov a v 150 člennom parlamente obsadí 83 kresiel. To umožní Robertovi Ficovi zostaviť jednofarebnú vládu, bez účasti ďalšej strany. Pravica utrpela drvivú porážku, keď obsadí len 67 kresiel.

aktuálně.cz: Doľava, zavelili Slováci

Slovenskí voliči dali v sobotu jasne najavo, ktorým smerom by sa mala krajina v nasledujúcich štyroch rokoch uberať. Frustrovaní kauzami Gorila či Sasanka vystavili pravicovým stranám jasnú stopku. Zelenú naopak dostalo budovanie sociálneho štátu aj "jánošíkovskej" dane, ktoré sľubovali v predvolebnom programe sociálni demokrati. V 150 člennom parlamente obsadia 83 kresiel. 

Dosiahli tak ešte silnejšie postavenie ako v 90. tych rokoch HZDS. Tá mala pred dvadsiatimi rokmi 74 poslancov.

Aljazeera: Slovenská opozícia vyhrala voľby

Ľavicová opozičná strana zaznamenala ohromné víťazstvo v parlamentných voľbách. Štatistický úrad vyhlásil predbežné výsledky. Smer-SD je jasným víťazom s 44,8 percentami hlasov. Robert Fico, populistický vodca, sľúbil zachovanie sociálneho štátu a zvýšenie daní pre právnické osoby.

reuters: Efektný pád z minulosti

Lídri stredo-pravicovej strany čelili volebnému poníženiu. V sobotu sa v rukách nahnevaných voličov na veľký korupčný škandál voliči vrátili k ľavicovej moci, ktorá sľubuje zdaniť bohatých. 

Ak sú prieskumy verejnej mienky správne, SDKÚ-DS ledva prekročila parlamentné brány. To by bol efektný pád z milosti pre stranu, ktorá dominovala slovenskej politike viac ako 9 rokov od rozdelenia Československa.

AP: Predčasné voľby na Slovensku sú triumfom ľavice

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku vrátili k moci ľavicovú opozíciu pod vedením "jedného z mála popredných politikov, ktorý unikol hnevu voličov zo závažného korupčného škandálu".

Americká tlačová agentúra Associated Press (AP) to uvádza vo svojej správe, ktorú po zrátaní takmer všetkých hlasov v nedeľu prevzali zahraničné spravodajské portály. Hneď na úvod AP poukazuje na skutočnosť, že líder strany Smer-SD Robert Fico bude môcť "vládnuť sám" , čo sa od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 nepodarilo zatiaľ nikomu inému.

Bývalý premiér je podľa nej "považovaný za populistického lídra", pričom "sľubuje zachovanie sociálneho štátu, zvýšenie korporátnej dane a nárast dane z príjmu pre najviac zarábajúcich". Agentúra tiež pripomína, že Fico bol v minulosti hlasným odporcom Američanmi vedenej vojny v Iraku a z krajiny nechal stiahnuť slovenských vojakov. Nezabúda ani na jeho vyjadrenia, podľa ktorých je proti umiestneniu akejkoľvek časti amerického protiraketového štítu plánovaného pre Európu na Slovensku.

TV JOJ

Súvisiace články