Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Smer drvivo porazil pravicu, má 83 kresiel
Zdielať na

Smer drvivo porazil pravicu, má 83 kresiel

SMER / SD v sobotných predčasných parlamentných voľbách drvivo porazil svojich politických súperov. So ziskom 44,41% hlasov bude mať v 150-člennom parlamente, podľa neoficiálnych výskledkov, 83 kresiel. K ústavnej väčšine tak strane chýba len sedem hlasov.

Prvýkrát od roku 1989 zase ovládne parlament jedna strana. Vo voľbách hlasovalo takmer 60% voličov.

Matovič zo 150. miesta na prvé

Do parlamentu sa okrem Smeru dostalo ešte päť politických strán. Na druhom mieste skončilo KDH (8,82%). prekvapením volieb sú určite Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (8,55%) na čele s Igorom Matovičom. Ten sa prekrúžkoval z posledného 150. miesta na prvé. Päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu prekročili aj Most-Híd (6,89%), SDKÚ -DS (6,09) a SaS (5,88). Naopak do poslaneckých lavíc si nesadnú nacionalisti z SNS. 

Vysoká volebná účasť

Nepotvrdili sa obavy z nízkej volebnej účasti, hlasovať prišlo 59,11 % voličov. To je viac než pred dvomi rokmi. Oficiálne výsledky sa očakávajú ešte počas nedele.

Tajný sen Roberta Fica

Predseda Smeru-SD Robert Fico ohlásil víťazstvo svojej strany ešte pred oficiálnym sčítaním všetkých hlasov. Súčasne ponúkol ostatným stranám možnosť vytvoriť koalíciu. Očakáva sa však, že Smer vytvorí vládu sám. Po Maďarsku sa Slovensko stalo druhou krajinou Višehradskej štvorky s jednou dominantnou stranou. "Dosiahli sme výsledok, ktorý nás prekvapil. Mal som tajný sen získať milión voličov, čo sa nám podarilo," komečntoval priebežné výsledky líder strany.

Lepší výsledok ako v prieskumoch

Výsledok Smeru-SD je lepší, než predpokladali prieskumy verejnej mienky aj volebné odhady zostavené v deň hlasovania. Lavičiari dosiahli ešte silnejšie postavenie než v 90. rokoch HZDS Vladimíra Mečiara.

SDKÚ - DS stratila voličov pre Gorilu, tvrdí Dzurinda

Výrazné straty zaznamenala SDKÚ-DS a SaS. Z neoficiálnych výsledkov hlasovania vyplýva, že obe stratili viac ako polovicu voličov. SDKÚ-DS podľa politológov doplatila mimo iného na vyšetrovanie údajného podplácania politikov a úradníkov finančnou skupinou Penta v rokoch 2005 a 2006, kedy Mikuláš DZurinda bol premiérom.

"Nejako netlieskame, ani tu nejaká radosť nie je, ale nevládne tu ani depresia,“ povedal na brífingu.  Pád preferencií na úroveň 7,5 percenta považuje jednoznačne za výsledok pôsobenia kauzy Gorila. "Celkom jednoznačne to bola Gorila, celkom jednoznačne to bola negatívna emócia, ktorá sa okolo SDKÚ-DS vytvorila,“ vysvetľuje si.

SaS je spokojná

"Sme v parlamente, čo potvrdzuje pre nás to, že na politickom spektre je priestor pre pravicovú liberálnu stranu, pre ktorú je najvyššia hodnou sloboda jednotlivca,“ uviedol Sulík. Upozornil pritom na to, že SaS čelila v poslednom čase masívnym útokom. Volebná kampaň stranu podľa Sulíka scelila. "Nepodarilo sa nás rozbiť,“ povedal.   

Boj s nezamestnanosťou   

Novú vládu čaká boj s vysokou nezamestnanosťou, ako aj neľahká úloha ozdraviť štátne financie. Fico už skôr vyhlásil, že by zvýšil zvláštne dane pre banky, ktorá je už teraz jednou z najvyšších v EÚ. Viac na dianiach z príjmov zaplatia aj občania s nadpriemernými príjmami a najziskovejšie firmy. To by znamenalo ústup od rovnej dane z príjmu, ktorá je momentálne 19%.

ISIFA

Súvisiace články