Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Účet za voľby? 9 miliónov z našich peňaženiek...
Zdielať na

Účet za voľby? 9 miliónov z našich peňaženiek...

Ministerstvo vnútra má na zabezpečenie marcových parlamentných volieb vyčlenených 8 616 509 eur. Najväčšia časť poputuje zapisovateľom, na tlač materiálov či vybavenie volebných miestností.

Ako uviedol riaditeľ Sekcie verejnej správy na ministerstve vnútra Jozef Šimko, najväčšia časť výdavkov pôjde pre členov a zapisovateľov okrskových volebných komisií.

Odmena v komisii 37, 21 €

Odmena pre člena a zapisovateľa okrskovej komisie je 37,21 eura. Výdavky na voľby podľa neho súvisia práve s počtom členov okrskových komisií. Ministerstvo kalkulovalo pri výpočte nákladov priemerne s deviatimi členmi okrskových komisií. Ich počet však maximálne môže byť 26, ako je aj počet kandidujúcich strán.

Prostredníctvom obvodných úradov ministerstvo vnútra poskytuje preddavky obciam a mestám na zabezpečenie činnosti okrskových volebných komisií. Na každý okrsok sa prideľuje suma 695 eur.

Suma zahŕňa aj tlač materiálov

Okrem toho sú v sume výdavkov zarátané výdavky na distribúciu a tlač materiálov, vybavenie volebných miestností a na zabezpečenie elektronických komunikačných služieb.

Z uvedenej sumy budú hradené aj výdavky, ktoré súvisia so zvýšenou ochranou verejného poriadku v deň konania volieb, ochranou prepravy volebných zápisníc, výdavky na zabezpečenie činnosti Ústrednej volebnej komisie, obvodných volebných komisií.

540 ton hlasovacích lístkov

V parlamentných voľbách 10. marca je na kandidátkach strán 2 967 kandidátov, z toho je 778 žien, čo je 26 percent. Bolo vyhotovených 119 639 520 hlasovacích lístkov s hmotnosťou 540 ton. Bolo tiež vytvorených 4 590 000 šestnásťstranových zoznamov zaregistrovaných kandidátov s hmotnosťou 251 ton.

8 tisíc ľudí volí poštou

O voľby poštou požiadalo 8 018 voličov, z toho 7 289 s trvalým pobytom na území SR a 729 s trvalým pobytom v cudzine. Ministerstvo vnútra pripravuje zriadenie informačnej linky pre voličov, ktorá bude spustená týždeň pred voľbami.

Ministerstvo vnútra tiež poskytlo finančnú pomoc Slovenskej knižnici pre nevidiacich v Levoči na zabezpečenie zoznamu kandidátov v Braillovom písme a vo zvukovom vyhotovení.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy