Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VOĽBY 2012: Najčastejšie otázky a odpovede
Zdielať na

VOĽBY 2012: Najčastejšie otázky a odpovede

Kto môže voliť? Ako označiť hlasovací lístok, aby bol platný? A ako sa dá hlasovať, ak žijem alebo pracujem v zahraničí? Tu sú odpovede na najčastejšie otázky v súvislosti s rozhodovaním o našej budúcnosti.

Termín volieb

Voľby budú v sobotu 10. marca. Ústredná volebná komisia zaregistrovala všetkých 26 kandidačných listín politických subjektov, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov.

Počet poslancov

Občania vo voľbách zvolia 150 členov Národnej rady. Mandát poslancov je štvorročný.

Volebné právo

Právo voliť do Národnej rady má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov. Vo voľbách sa budú môcť zúčastniť aj právoplatne odsúdení väzni s výnimkou tých, ktorí boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin.

Hlasovanie zo zahraničia

Voliči, ktorí majú trvalý pobyt mimo územia republiky, musia poslať na miestny úrad Bratislava Petržalka žiadosť o zápis do osobitného zoznamu voličov. A to poštou na oddelenie organizačných vecí, Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava najneskôr do 20. januára. K žiadosti volič priloží čestné vyhlásenie v slovenčine, že nemá trvalý pobyt na území SR a fotokópiu časti platného cestovného dokladu s osobnými údajmi alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve. VIAC TU.

Kto môže byť poslancom

Za poslanca môže byť zvolený občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 21 rokov veku, má trvalý pobyt na území Slovenska, nebol odsúdený, poprípade nebol pozbavený spôsobilosti na právne úkony.

Tu sa volí

Volí sa v obci vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný. Adresu volebnej miestnosti v danom okrsku mu zašle obec, v ktorej má trvalý pobyt. Občania, ktorí budú v čase volieb mimo svojho trvalého bydliska, avšak sa budú zdržiavať v krajine, si môžu vopred od príslušného obecného úradu vyžiadať voličský preukaz. S ním potom môžu v deň volieb hlasovať v ktoromkoľvek okrsku na území Slovenska.

Takto sa volí

Volič po príchode do volebnej miestnosti preukáže svoju totožnosť občianskym preukazom. Iný doklad volebná komisia neuzná. Pokiaľ občan volí na voličský preukaz, odovzdá ho komisii. Následne dostane prázdnu obálku a hlasovacie lístky. Hlasovací lístok je vyhotovený pre každú politickú stranu, ktorej kandidátna listina bola zaregistrovaná.    

Ako správne hlasovať

Volič musí ísť s hlasovacími lístkami do priestoru určeného na hlasovanie. Priestor je upravený tak, aby bola zabezpečená tajnosť hlasovania a nikto voliča pri vypĺňaní nevidel. Pri úprave lístka musí byť občan až na výnimky sám. Volič vloží do obálky jeden hlasovací lístok. Môže ho vložiť bez zásahov, alebo môže na ňom zakrúžkovať poradové čísla najviac štyroch kandidátov. Ich vyznačením dáva kandidátovi prednosť, a zvyšuje tak jeho šancu zasadnúť do poslaneckých lavíc. Obálku s hlasovacím lístkom vloží pred okrskovou volebnou komisiou do volebnej schránky. Hlas je platný aj vtedy, ak občan zakrúžkuje viac ako štyroch kandidátov.

26 strán a ich čísla

Ústredná volebná komisia zaregistrovala všetkých 26 kandidačných listín. Jednotkou budú Zelení, šťastnou sedmičkou sa môže hrdiť Právo a spravodlivosť a všetko uzatvára Strana živnostníkov Slovenska. KOMPLETNÝ ZOZNAM TU.

SITA, TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy