Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Akú cenu má hlas voliča? Päť eur!
Zdielať na

Akú cenu má hlas voliča? Päť eur!

Päť eur. Toľko stojí podľa polície voličský hlas sociálne slabších. Vychádza z doteraz preverovaných prípadov volebnej korupcie. Na Slovensku podľa šéfa polície operuje niekoľko skupín, ktoré sa takto snažia kúpiť hlasy od chudákov. Všetkým údajne takpovediac dýchajú na krk muži zákona.

Voľby budú platné a demokratické. My sa o to postaráme. Tvrdí policajný prezident Jaroslav Spišiak. Na nohách bude v sobotu viac ako 7 000 policajtov. "Služba poriadkovej polície, služba kriminálnej polície, služba dopravnej polície, špeciálne útvary policajného zboru, budú pripravení aj pyrotechnici," priblížil policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Hrozí vraj marenie volieb

Policajti totiž zistili, že sa chystá veľké zmarenie volieb. A to hneď niekoľkými spôsobmi. Vhadzovaním letákov do volebných miestností, ale aj nekonečným postávaním za plentou. Aj na toto sú už všetci členovia komisií pripravení. "Ak by naozaj išlo o už o také konanie, kde členovia okrskovej komisie, predseda, nemôžu zjednať nápravu, môžu a majú bezodkladne požiadať o asistenciu príslušníkov policajného zboru," uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová.

Prvé trestné oznámia už padli

Kto sa teda nebude vedieť vpratať do kože, bude mať na krku trestný čin marenia volieb. Policajti už prijali celkovo 8 trestných oznámení. Rozložili organizovanú skupinu 31 ľudí, ktorí chceli kupovať hlasy od ľudí za 5 eur. "Sme získali relevantnú informáciu z banky, kde človek požadoval výber hotovosti, ale jeho požiadavka bola v 5-eurových bankovkách," poukázal Spišiak.

Úrad boja proti korupcii je už teraz v strehu. Od siedmej ráno, keď sa otvoria volebné okrsky, budú všetci do nohy v robote. "Garantujeme, že tie voľby budú pokojné a budú slobodné, a ešte raz ubezpečujem všetkých občanov, že nemusia sa báť, nech idú voliť," uzavrel Ábel.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy