Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Druhý volebný odhad: Víťazom volieb je stále Fico
Zdielať na

Druhý volebný odhad: Víťazom volieb je stále Fico

Na svete sú už aj druhé predvolebné výsledky tohtoročných parlamentných volieb a podľa nich ostáva víťazom stále Smer - sociálna demokracia so zatiaľ 43,7 percentami hlasov! Vyplýva to z exkluzívneho volebného odhadu agentúry Focus pre RTVS. Okrem strany Roberta Fica by si kreslá v parlamente malo rozdeliť len ďalších 5 strán...

Dominantný víťaz so 82 kreslami: Smer

Brány parlamentu by okrem dominujúcej strany Smer s predpokladanými 82 kreslami v parlamente mali stále prekročiť aj presne v poradí - KDH s asi 9% hlasov, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 8,5%, Most-Híd so 7% hlasov a napokon s odretými ušami by sa do NR SR mali dostať podľa odhadov aj SDKÚ-DS s 6,6% hlasov a SaS s 5,9%.

"Zorganizujeme okrúhly stôl, kde pozveme všetky strany, ktoré majú viac ako päť percent vo voľbách a na tomto stretnutí sa ukáže, kto má záujem spolupracovať," reagoval líder strany Smer Robert Fico. "Došlo veľa ľudí. To je podstatné... Ukáže sa, ktorá alternatíva vyhrá. Či nového pravicového zlepenca, alebo stabilnej vlády. Zdá sa, že percentuálne Smer voľby vyhral."

Viac si k reakciám vo volebných centrálach po zverejnení prvého exit pollu pozrite TU!

Otáznik nad SMK a SNS

Za bránami parlamentu zatiaľ zostáva SMK so 4,4% voličských hlasov a SNS so 4,6%. Podľa odborníkov však neostáva pre tieto dve strany nič stratené a všetko sa uvidí až po definitívnom sčítaní hlasov. Pre národniarov je však viac než pravdepodobné, že by sa do parlamentu predsa len napokon dostali...

Ľudová strana Naše Slovensko s 1,6%, Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska s 1,3%, aj nováčikovia, napríklad 99% s 1,4% alebo Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej s 1,1%... Ďalšie strany získali pod jedno percento hlasov a jediná strana, ktorá podľa odhadov nedostala ani jediný hlas, je zatiaľ Strana +1 hlas.

Priebežné výsledky volieb zo štatistického úradu aktualizujeme TU!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy