Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Voľby skontrolujú pozorovatelia od diktátora Lukašenka
Zdielať na

Voľby skontrolujú pozorovatelia od diktátora Lukašenka

Predčasné parlamentné voľby, ktoré Slovensko čakajú v sobotu 10. marca, budú pod drobnohľadom bieloruských pozorovateľov. Asi 40 zástupcov mimovládok a študentov bude pozorovať priebeh volieb na západe a východe krajiny.

Skupina pozorovateľov z Bieloruska bude na Slovensku od 8. do 12. marca. Svoje zistenia podľa Petra Novotného z Občianskeho oka, ktorý s nimi spolupracuje, zverejnia krátko po skončení volieb. Bieloruská pozorovateľská misia príde v rámci projektu Volebné monitorovanie. Ďalší pozorovatelia zo zahraničia sa doteraz neprihlásili.

OBSE nepríde

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) predčasné voľby do Národnej rady SR sledovať nebude. Hodnotiaca misia OBSE navštívila Slovensko koncom januára, vyslanie pozorovateľov však neodporučila.

Pozorovateľ môže byť každý

Pozorovateľom priebehu volieb a sčítania hlasov vo volebných miestnostiach sa môže stať každý, kto prejaví záujem. Potrebné je, aby požiadal o povolenie predsedu okrskovej volebnej komisie a riadil sa pokynmi predsedu komisie. Tá môže pozorovateľa odmietnuť, ak by rušil hlasovanie, alebo ak by preňho nebolo vo volebnej miestnosti miesto. Musí počkať, kým sa volebná miestnosť uvoľní.

Ak by chcel niekto sledovať prácu obvodnej volebnej komisie, ktorá v danom obvode zhromažďuje zápisnice okrskových volebných komisií a overuje ich úplnosť, musí mať na to povolenie od tejto komisie. Pozorovatelia nemôžu narúšať poriadok.

Slovenské voľby prídu paradoxne pozorovať obyvatelia poslednej európskej krajiny, ktorej vládne diktátor Alexander Lukašenko. Pozrite si, aká je predstava o demokracii v Bielorusku.

SITA

Súvisiace články