Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prvovoliči sú podľa sociológov nevyspytateľní
Zdielať na

Prvovoliči sú podľa sociológov nevyspytateľní

Kým v tradičnej mediálnej platilo, že prvovoliči do veľkej miery preberali preferencie svojich rodičov a príbuzných, dnes sú podľa sociológov viac ovplyvnení rovesníkmi.

Správanie prvovoličov je nevyspytateľné, zhodujú sa sociológovia z agentúr na výskum verejnej mienky. "Prvovoliči sú tabula rasa. Správajú sa nepredvídateľne, v prieskume niečo povedia, ale vo volebnej miestnosti urobia niečo iné," povedal Ján Baránek pre agentúru Polis.

Ovplyvnení rovesníkmi

Martin Slosiarik z agentúry Focus dodal, že skúmať správanie prvovoličov je náročné, keďže je ich málo a nepredstavujú relevantnú skupinu. Kým v minulosti platilo, že prvovoliči do veľkej miery preberali preferencie svojich rodičov a príbuzných, dnes sú podľa Slosiarika viac ovplyvnení rovesníkmi. Pavel Haulík z MVK dodal, že sa zvyšuje aj význam "imidžu strán".

Napriek špecifickému správaniu podľa sociológov aj na prvovoličov platí niekoľko zovšeobecnení. Mladí voliči podľa Slosiarika zvyknú voliť novú, "čistú" stranu a po sklamaní prechádzajú k iným subjektom. "Koho zvolia po prvý raz, už znova nevyberú," súhlasí so Slosiarikom Haulík.

Minule SaS, teraz 99 percent

Baránek podotkol, že žiadna strana sa z dlhodobého hľadiska nedá charakterizovať ako prvovoličská, pretože ich preferencie sa rýchlo menia. Haulík poznamenal, že kým v roku 2006 bola favoritom prvovoličov strana Smer-SD, v roku 2010 už to boli liberáli z SaS. Podľa Slosiarika by v tomto volebnom období mohla štafetu prebrať strana 99 percent.


Prvovoliči sú náchylní vzplanúť a sú oveľa citlivejší na okamžitú mobilizáciu ako zvyšok spoločnosti. Haulík poznamenal, že SaS v minulých voľbách v internetovom prostredí dominovala, ale svoju pozíciu v tomto prostredí si neudrží.

S vekom klesá aktivita

Sociológovia tvrdia, že prvovoliči majú štatisticky nižšiu účasť, než je priemer celej populácie, naďalej sa znižuje a podľa Slosiarika platí, že aj v rámci ich skupiny s klesajúcim vekom klesá politická aktivita.

Výskumníci svorne upozornili, že táto skupina bude mať tento rok vo voľbách výrazne menší vplyv ako inokedy. Vzhľadom na krátky interval medzi voľbami totiž do voličského veku "dorástlo" výrazne menej ľudí ako v minulosti.

Prvý raz len 2%

Prvovoliči tvoria zvyčajne okolo 8 percent voličov, tento krát - aj pre skorší termín volieb - ich budú len zhruba 2 percentá. Navyše záujem mladých o voľby je tradične nízky.

Znechutenosť z politikov a politiky je veľmi vysoká a masívnou mierou k tomu prispela aj gorila.

V predčasných voľbách sa chystá voliť asi 40% Slovákov. Prvovoliči by toto percento mohli zvýšiť. Voľby nás pritom dokážu aj nadchnúť, koniec koncov mali sme tu už aj 85 či 95 percentnú účasť.

ISIFA

Súvisiace články