Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Europarlament dal zelenú špeciálnej úprave plodín. Postoj Slovenska je jasný
Zdielať na

Europarlament dal zelenú špeciálnej úprave plodín. Postoj Slovenska je jasný

ŠTRASBURG / Banány, ktoré nezhnednú alebo pšenica odolná voči suchu. Hovoríme o geneticky modifikovaných plodinách. Európsky parlament odobril nové pravidlá v prípade ich pestovania a očakáva od nich odolnosť voči klimatickým zmenám a škodcom, či používanie menej pesticídov. Prijatie návrhu však v Rade zablokovali viaceré krajiny a medzi nimi je aj Slovensko.

Nové pravidlá by podľa europoslancov pomôžu zvýšiť odolnosť celého potravinového systému v Európskej únii. Spravodajkyňa Jessica Polfjärd (EPP, SE), Švédsko. "Sú kľúčom k zlepšeniu potravinovej bezpečnosti v Európe a k ekologizácii poľnohospodárskej výroby. Nové pravidlá pomôžu vyvinúť lepšie odrody rastlín,“ tvrdí švédska spravodajkyňa Jessica Polfjärd (EPP, SE).

Kým švédska spravodajkyňa nové pravidlá obhajovala, slovenskí europoslanci nešetrili kritikou. Schválený návrh, ktoré prešiel v pomere hlasov 307 ku 263 dokonca podľa nich zavádza spotrebiteľa. "Absolútne nebezpečný krok pre našich spotrebiteľov, pretože ľudia dnes nebudú vedieť, aké potraviny konzumujú,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Zhodujú sa ja ostatní europoslanci

"Nezabezpečuje označovanie potravín, ktoré boli vyprodukované z plodín, ktoré boli modifikované,“ doplnil podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE). Schválené genomické techniky menia štruktúru rastliny a teda jej genóm. V prijatej správe kritizujú aj to, že sa v nej nenachádza štúdia vplyvu na zdravie pri dlhodobom používaní. "Stále nevieme, aké to bude mať dosahy na človeka, na jeho zdravie, na prostredie v ktorom tieto rastliny boli používané,“ argumentuje europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD).

"My nevieme presne, aký kvalitatívny dopad budú mať mutácie, ktoré spôsobuje v tých plodinách,“ dodal aj europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). Napriek schváleniu Európskym parlamentom, Slovensko v súčasnosti blokuje novú legislatívu v Rade. Hovorí tiež o petícii 400-tisíc Európanov, ktorí sa vyslovili proti jej prijatiu.  "Je kľúčové, aby spotrebitelia mali informáciu ako sa ktorá potravina vyrába,“ povedal Ivan Štefanec (KDH, EPP) Syn: Pollák "Aby tieto modifikované potraviny boli zdraviu neškodlivé tak pre ľudí, ako aj pre zvieratá ktoré konzumujeme,“ dodal europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy