Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Odpadu dajú druhú šancu: Recyklácia sa vracia ku krokom našich predkov
Zdielať na

Odpadu dajú druhú šancu: Recyklácia sa vracia ku krokom našich predkov

BRATISLAVA / Jedna vec je separovanie odpadu a jeho recyklácia. Druhá vec je oprava výrobku, ktorý už doslúžil. Niekedy z neho vieme využiť aspoň niektoré súčiastky. To sa dnes nazýva cirkulárne alebo obehové hospodárstvo. Na Slovensku máme čo doháňať, hoci týmto spôsobom dávali veciam nové využitie už naši predkovia.

​Bežne tetrapakový obal po použití skončí ako odpad spaľovni a len malé percento ako surovina. Napríklad na výrobu takýchto papierových vreckoviek. "Procesom, ktorý nazývame rozmelňovanie, ho vieme rozdeliť na všetky komponenty," uviedol účtovný manažér Damito Dušan Majerník. Čiže na hliník, polyetylén a celulózu. No a z celulózy sa potom vyrábajú papierové vreckovky, servítky alebo utierky. "V týchto papieroch nemáme chémiu, lepidlá," opísal.

Preto môžu potom do kompostu alebo utierky opäť na recykláciu. Ani všetky použité notebooky nemusí rozdrviť lis, ale mnohé z nich môžu ešte poslúžiť. No a pokiaľ ako sociálny podnik pritom zamestná napríklad ľudí so zdravotným znevýhodnením, jednou ranou prinesieme úžitok dvakrát. "Medzi nimi zdravotne znevýhodnenými je veľ šikovných ľudí," povedal konateľ AfB Slovakia Marek Antoňaž.

Vraciame sa k sedliackemu rozumu

Cirkulárna alebo obehová ekonomika môže znamenať aj to, že potraviny po záruke nemusia hneď končiť v komposte. Môžu poslúžiť ako krmivo niekoľkokrát. "Pomocou larvy muchy čiernej vieme spracovať nepredané potraviny a z tých lariev sa vyrábajú kŕmne suroviny - proteín. Vedľajší produkt je hnojivo do rastlinnej výroby," vysvetlil Erik Nickman, CEO Hmyzej farmy Parkan Crudes.

Jedinou chybičkou krásy je norma, že hnojivo musí byť umŕtvené, čím sa deaktivujú všetky zdravé baktérie. Aby triedenie odpadu bolo efektívnejšie, dobré je niekedy myslieť aj na spotrebiteľa, aby nemusel napríklad zložito oddeľovať z obalu rôzne materiály. Povinné informácie sú napísané na papierovom prebale, ktorý môžeme hodiť do koša na papier. Dá sa povedať, že sa vracia k takzvanému zdravému sedliackemu rozumu. 



Či už to boli šaty, nádoby, výrobky, potraviny, tehly, dosky, stroje opravovali, alebo zmenili ich účel. Toto sa vracia na Slovensko. Hoci ešte stále zaostávame za našimi susedmi a Európou. Vznikla tu platforma s viac ako 70 členmi a jej úlohou je naštartovať transformáciu obchodných modelov. Bude to prínosné nielen pre životné prostredie, ale zvýši to aj konkurencieschopnosť podnikov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy