Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hanba pred Poliakmi končí. Zničený most už nebude ohrozovať životy
Zdielať na

Hanba pred Poliakmi končí. Zničený most už nebude ohrozovať životy

PODSPÁDY, TATRANSKÁ JAVORINA / Čoskoro sa už pred Poliakmi nebudeme musieť hanbiť. Na zdevastovanom moste, ktorý vedie cez frekventovaný ťah do Poľska, sa už konečne pracuje. Aj keď sa starosta bál, že sa zrúti, nemohli ho uzavrieť. Náhradné riešenie tam totiž nie je.

Mimoriadna situácia v obci trvá už niekoľko mesiacov a starosta je presvedčený o tom, že na moste sa začína pracovať v hodine dvanástej. Zničili ho hlavne dve veľké povodne, postupne sa dostal do tej najohrozenejšej kategórie. Po hlavnej prehliadke, ktorá bola ešte v roku 2018, bol stavebný stav mosta vyhodnotený ako veľmi zlý. "To, čo vidíte zhora, to nie je také zle, ale keď sa pozrel niekto zainteresovaný zdola, tak to bolo každým mesiacom horšie," uviedol starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michalák.

Po moste prejdú denne stovky áut

Ide hlavne o zahraničných vodičov. Aj dnes to boli hlavne Maďari, Poliaci a Rumuni. "Ľudia chodia na trhy, do Zakopaného. Je to hlavná trasa na letisko do Krakova," tvrdí starosta.

Most začali v týchto dňoch búrať a na nový by mal byť hotový v marci na budúci rok, ak to samozrejme klimatické podmienky dovolia. Náhradným riešením je zatiaľ pontónový most. A že je už plne funkčný, tak o tom svedčia zvukové efekty, ktoré je počuť stovky metrov ďaleko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy